Video player inladen...

71 mensen opgepakt na onrust in Brussel

Tientallen jongeren hebben vernielingen aangericht op de Louizalaan in Brussel nadat een betoging uit de hand was gelopen. Meer dan 71 mensen zijn opgepakt. Intussen keert de rust terug.

Na een manifestatie tegen slavernij in Libië op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis trok een bende naar winkels op de Louizalaan om daar ravage aan te richten. "Tientallen jongeren zijn richting Louizalaan getrokken", zegt Ilse Van de keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Ze hadden hun gezicht bedekt." Op de Louizalaan hebben de jongeren vernielingen aangericht in verschillende winkels. Een tiental auto's werden ook beschadigd, waaronder één politievoertuig.

Meer dan 71 mensen zijn intussen opgepakt. "Daar zitten zowel mannen als vrouwen bij, en zowel meerderjarigen als minderjarigen", zegt Ilse Van de keere. Het gaat om 55 administratieve aanhoudingen en 16 gerechtelijke aanhoudingen. Het parket gaat nu beslissen wat er met die 16 gaat gebeuren. Ofwel kunnen ze beschikken na verhoor, ofwel krijgen ze een rechtstreekse dagvaarding, ofwel vraagt het parket de aanhouding aan een onderzoeksrechter.

Als gevolg van de rellen is het metrostation Louiza rond 18 uur even op politiebevel gesloten. De Stefaniatunnel was dicht in de richting van het Poelaertplein. En enkele tram- en buslijnen waren getroffen. Intussen verloopt al het verkeer weer normaal.

Even over 19 uur vanavond leek de rust grotendeels teruggekeerd, vertelt VRT-journalist Yves Borms ter plaatse. "De politie rijdt stilaan weg en ook de jongeren zijn naar huis."

De voorbije weken waren er al verschillende incidenten met jongeren in Brussel. Na de WK-kwalificatie van de nationale voetbalploeg van Marokko op 11 november, vernielden jongeren enkele winkels op de Anspachlaan in het centrum. En vorige week richtten jongeren vernielingen aan op het Muntplein, nadat snapchatster Vargasss92 had opgeroepen om daar samen te komen. Na die incidenten pleitten minister van binnenlandse zaken Jambon en minister van justitie Geens al voor nultolerantie. Minister Jambon herhaalt die boodschap vandaag. Ook de burgemeester van Brussel Philippe Close veroordeelt de rellen.

Meest gelezen