AFP or licensors

Geweld tussen politie en moslimextremisten in Pakistaanse hoofdstad

De Pakistaanse politie heeft met geweld ingegrepen tegen een protestactie van moslimextremisten in de hoofdstad Islamabad. Moslimextremisten hielden wekenlang een kruispunt bezet uit protest tegen een beslissing van de minister van Justitie. Eerder raakte al bekend dat een politieagent om het leven kwam bij de confrontaties tussen de religieuze manifestanten en de ordediensten. In de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd) verklaarden de reddingsdiensten dat ook zes manifestanten om het leven kwamen. Het protest is intussen overgeslagen naar andere steden.

Zo'n 8.500 politieagenten en paramilitairen, gewapend met wapenstokken, waterkanon en traangas, zijn vanochtend vroeg ingezet om 2.000 demonstranten te verdrijven. Bij de clashes werden een agent en zes manifestanten gedood en vielen honderden gewonden. Honderden betogers werden opgepakt.  

Op tv-beelden was te zien hoe duizenden agenten in gevechtskledij kwamen aangestormd, terwijl de demonstranten, sommigen met gasmaskers, hier en daar voertuigen in brand staken. TV-zenders die live verslag uitbrachten van de gevechten, werden door de overheid uit de ether gehaald.

Dat nam niet weg dat het protest in de loop van de dag is overgeslagen naar andere grote steden als Karachi, Lahore, Rawalpindi en Peshawar. Ook daar bezetten demonstranten belangrijke wegen. 

AFP or licensors

Het kruispunt op de weg tussen Islamabad en Rawalpindi werd sinds 6 november bezet door moslimextremisten die behoren tot de nieuwe radicale Tehreek-e-Labaik-partij. Ze protesteerden tegen een beslissing van de minister van Justitie. Die had bepaald dat deelnemers aan verkiezingen bij de eedaflegging voortaan kunnen "verklaren" dat Mohammed de laatste profeet is, terwijl ze dat voordien moesten "zweren". Godslastering, vonden radicale moslims, die de straat opgingen en het kruispunt bezetten.

Drie weken overlast

De minister krabbelde al terug: hij noemde de nieuwe formulering een ambtelijke fout en maakte de aanpassing ongedaan. Maar de betogers achtten dat onvoldoende en eisten het ontslag van de minister.

De bezetting veroorzaakte bijna drie weken lang overlast op de drukke weg tussen Islamabad en Rawalpindi. Toch greep de overheid aanvankelijk niet in, uit angst voor onlusten.

AFP or licensors

Nu ze uiteindelijk toch heeft ingegrepen, is het protest overgeslagen naar andere steden. In Karachi, de grootste stad van Pakistan, bezetten 500 aanhangers van de Tehreek-e-Labaik-partij drie wegen. Ook daar zette de politie traangas in om de betogers te verdrijven.

Tehreek-e-Labaik is een van de twee ultra-religieuze bewegingen die de voorbije maanden het levenslicht zagen in Pakistan. De partij behaalde vorige maand verrassend bijna 8 procent bij een tussentijdse verkiezing in Peshawar. Het ziet ernaar uit dat ze ook een belangrijke rol zal spelen bij de verkiezingen van volgende zomer, die zich zeer tumultueus aandienen.

Meest gelezen