Video player inladen...

Puigdemont lanceert kiescampagne in Brugge 

De afgezette minister-president van Catalonië Carles Puigdemont heeft zopas zijn kieslijst voorgesteld voor de verkiezingen op 21 december. Hij deed dat in een hotel in de buurt van Brugge. Negentig kandidaten op de lijst zijn vanmorgen allemaal overgevlogen vanuit Barcelona. Puigdemont zelf zal de lijst trekken in de kieskring Barcelona.

"We hebben een voorstel gedaan voor maximale eenheid, breed gedragen. Het is een lijst waarin een groot deel van de samenleving zich kan vinden", zegt Puigdemont over zijn Junts per Catalunya-lijst.

In zijn toespraak in Oostkamp verwees hij naar het onafhankelijkheidscriterium van 1 oktober in Catalonië. "Daar hebben wij Catalanen de wereld laten zien dat we de capaciteit en de wil hebben om een onafhankelijke staat te worden. Op 21 december moeten we dat bekrachtigen."

Toch maken hij en zijn partij weinig kans om de regionale verkiezingen te winnen. Volgens de peilingen zou Puigdemont zwaar worden afgestraft voor de manier waarop hij Catalonië naar de onafhankelijkheid heeft willen leiden.

Puigdemont riep de kiezers op om te stemmen op zijn "alternatief van de hoop" en niet voor de angst van "el tripartito del 155", waarmee hij verwees naar de partijen Partido Popular, PSOE en Ciutadans. De Spaanse regering riep hij op haar "autoritaire klauwen" van Catalonië af te halen.

Officiële verkiezingsfoto's worden gemaakt in Brugge

Deze namiddag bezoekt Puigdemont Brugge. Hij zal er ook de foto's voor zijn verkiezingscampagne maken.  

Twee bussen met aanhangers van Puigdemont gaan mee.  Volgens senator Pol Van den Driessche (N-VA) wordt het een "klassieke rondleiding". "We beginnen om 15.30 uur in het Begijnhof. We gaan langs de reitjes, de Markt, de burcht... Ik zal daarbij fungeren als gids." 

Meest gelezen