The Romantic Agony

Veiling pop-upboeken brengt veel meer op dan verwacht

De veiling van meer dan 1.500 pop-upboeken uit de privéverzameling van de Belgische kunstkenner Baudouin van Steenberghe heeft 70.537,5 euro opgebracht (inclusief 25 procent kosten), meldt het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony. 

Vooraf was de collectie geschat op 27.000 tot 40.000 euro.  "De veiling was een succes, met veel Belgische en buitenlandse bieders", stelt het veilinghuis.

Baudouin van Steenberghe (1934-2008), een bekend kunst- en antiekkenner, was een fervent verzamelaar van pop-upboeken, boeken waar figuren, personen en wezens letterlijk uitspringen van zodra je ze opendoet. Hij bracht tijdens zijn leven 1.500 van die openklapbare werken bijeen, waaronder uitzonderlijke exemplaren van Hergé, Walt Disney en Andy Warhol, en zelfs een zeldzaam exemplaar van bijna 500 jaar oud.  Van Steenberghe wilde in Brussel ook het allereerste pop-upboekenmuseum oprichten, maar hij overleed voor hij die droom kon verwezenlijken.

Meest gelezen