AFP or licensors

Voor het eerst in drie weken krijgt Jemen weer hulpgoederen

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn voor het eerst in drie weken weer vliegtuigen met hulpgoederen geland. De noodhulp kon sinds begin deze maand het land niet binnen wegens een blokkade door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

Drie vliegtuigen gecharterd door het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) met hulpverleners aan boord zijn vandaag, na een blokkade van drie weken geland in Sanaa. Dat kon een journalist van het persagentschap AFP vaststellen. Ook de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef laat weten dat haar noodhulp -1,9 miljoen poliovaccins- zijn aangekomen.

AFP or licensors

Daarnaast wacht nog een schip van het WFP met hulpgoederen op toestemming om de haven van de stad Hodeida binnen te varen.

Op 6 november begon de Arabische coalitie met een blokkade van de zee- en luchthavens in Jemen. Ze reageerde daarmee op een raketaanval van de Houthi-rebellen op de internationale luchthaven van Riyad in Saudi-Arabië. De blokkade leverde Saudi-Arabië veel kritiek op. Na oproepen van de internationale gemeenschap en ngo's werden de blokkades gedeeltelijk opgeheven, en woensdag kondigde de coalitie aan dat de haven van Hodeida en de luchthaven van Sanaa opnieuw open gaan voor humanitaire hulp.
   
In Jemen woedt al sinds 2014 een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen vechten tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatsten krijgen sinds 2015 luchtsteun van de Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saoedi-Arabië. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen sinds het begin van het offensief meer dan 8.750 doden en 50.600 gewonden.

Meest gelezen