AFP or licensors

Weer 23 burgerdoden bij bombardementen in Oost-Ghouta

In Oost-Ghouta, een gebied rond de Syrische hoofdstad Damascus dat in handen is van rebellen, zijn 23 mensen gedood bij luchtaanvallen van het regeringsleger, gesteund door Rusland. Oost-Ghouta lijkt hetzelfde lot te wachten als Aleppo: het wordt steeds intenser belegerd, uitgehongerd en nu al twee weken lang hevig gebombardeerd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij die bombardementen al zeker 127 mensen gedood.

Oost-Ghouta wordt sinds 2013 belegerd door de troepen van president Bashar al-Assad. Momenteel wonen er nog ongeveer 400.000 mensen in erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn zo goed als afgesneden van voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen.

Mensen hebben zo'n gebrek aan voedsel dat ze afval eten, van honger flauwvallen en hun kinderen maar om de andere dag kunnen laten eten, bracht het VN-Wereldvoedselprogramma eerder deze week uit in een rapport. De Britse krant The Guardian laat een arts aan het woord die het schrijnende verhaal doet van een moeder die haar kinderen niets anders kon geven dan in water geweekte stukjes krantenpapier.   

Oost-Ghouta zou een van de zogenaamde veilige of gedeëscaleerde zones moeten zijn die begin dit jaar werden ingesteld in verschillende regio's in Syrië. Maar sinds midden deze maand heeft het regeringsleger er de aanvallen opgedreven, na een aanval van rebellen op een legerbasis in het gebied.

AFP or licensors

De  voorbije twee weken waren er voortdurend luchtaanvallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben die het leven geëist van zeker 127 mensen, onder wie 30 kinderen. Vandaag vielen er 23 doden door bombardementen, onder wie vier kinderen. De meeste aanvallen waren gericht tegen het district Mesraba.

AFP or licensors

Ook in het oosten van het land, dicht bij de grens met Irak, zijn vandaag burgers gedood bij luchtaanvallen die worden toegeschreven aan Russische gevechtsvliegtuigen. In het dorp al-Safah in de provincie Deir-ez-Zor kwamen 34 mensen om het leven, onder wie 15 kinderen. 

Meest gelezen