14 mannen krijgen elk 3 jaar cel voor "abnormale" homoseksuele handelingen in Egypte

In Caïro heeft een rechtbank 14 mannen elk tot 3 jaar cel veroordeeld omdat ze "abnormale" homoseksuele handelingen zouden hebben gesteld. Dat meldt 1 van hun advocaten aan AFP.

3 jaar opsluiting in de gevangenis: die straf hebben 14 mannen vandaag gekregen in een rechtbank in Caïro. Hun "misdrijf"? "Abnormale" seksuele handelingen. Lees: homoseksuele handelingen.

3 andere mannen kregen (nog) geen straf wegens procedurele redenen. Hun proces vindt later plaats. De mannen die wel zijn verdoordeeld, kunnen op borg vrijkomen in afwachting van hun proces in beroep. Daarvoor moeten ze elk 5.000 Egyptische pond op tafel leggen, zowat 230 euro.

Regenboogvlaggen

De uitspraak is voorlopig het trieste hoogtepunt van een heksenjacht die de autoriteiten in Egypte eind september hebben geopend nadat tijdens een concert in Caïro regenboogvlaggen in het publiek waren opgedoken, het symbool van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Sindsdien ligt die gemeenschap stevig onder vuur. In oktober hebben agenten verschillende arrestaties uitgevoerd in Caïro. Het parket beschuldigt de mensen in kwestie telkens van "abnormale" seksuele relaties en losbandigheid.

Homoseksualiteit as such is niet strafbaar in Egypte, maar het gerecht maakt handig gebruik van aanklachten als "losbandigheid" en "prostitutie" om (vermeende) homoseksuelen alsnog te veroordelen. Vooral homoseksuele mannen zijn het slachtoffer.

"Recidive"

Recent hebben enkele volksvertegenwoordigers een wet voorgesteld die seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht wel strafbaar moet maken in Egypte. In geval van "recidive" willen ze dit "misdrijf" met 5 jaar cel bestraffen.

President Abdoel Fatah al-Sisi noch de regering heeft zich over deze mogelijke wet uitgesproken. Amnesty International doet dat wel en veroordeelt de mogelijke wet. De mensenrechtenorganisatie noemt die "diep discriminerend" en "in strijd met de mensenrechten".

Meest gelezen