Videospeler inladen...

25 jaar geleden kwam de 1e aflevering van "Dag Sinterklaas" op tv

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat "Dag Sinterklaas" voor het eerst op tv was te zien. Het programma waarin Bart Peeters op bezoek ging bij de Sint en zijn Piet is sindsdien uitgegroeid tot een icoon van de Vlaamse televisie.

26 november 1992: op die dag maakte Vlaanderen voor het eerst kennis met "Dag Sinterklaas", vandaag precies 25 jaar geleden. In de eerste aflevering klopte Bart Peeters een eerste keer aan bij de Sint en ontdekte hij dat zijn paard Slecht weer vandaag heet.

Het scenario van "Dag Sinterklaas" was van de hand van Hugo Matthysen. De verhalen waren op kindermaat, maar telkens wist hij een dubbele laag voor volwassenen het script binnen te loodsen.

Cast

Uiteraard nam Sinterklaas de hoofdrol voor zijn rekening, hoewel ook voor zijn Piet een prominente rol was weggelegd. Daarnaast maakten Jan Decleir en Frans Van der Aa incognito deel uit van de cast.

De afleveringen begonnen en eindigden telkens met een gesprek waarbij Bart Peeters de kleine meisjes Charlotte en Jessica Cox in bed stopte. Onder anderen Bea Van der Maat en Johny Voners doken op in gastrollen.

Alles samen zijn 2 seizoenen van "Dag Sinterklaas" gemaakt met elk tien afleveringen. VRT NU biedt een herwerkte versie van seizoen 1 integraal aan. De eerste (originele) aflevering van dat seizoen kan u bovenaan dit artikel herbekijken.

Meest gelezen