75 jaar geleden ging "Casablanca" in première in New York

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat "Casablanca" in New York in première ging. De film met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de hoofdrollen geldt als een van de grootste filmklassiekers.

"Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine", "We'll always have Paris" en "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship": sinds 26 november 1942 zijn deze citaten vaste waarden in de wereld van de film en de populaire cultuur. Ze komen uit "Casablanca", de film van Michael Curtiz die die dag in New York in première ging. Vandaag is dat precies 75 jaar geleden.

"Casablanca" speelt zich af tijdens WO II in de gelijknamige stad die op dat moment onder controle van het Vichy-regime in Frankrijk staat. Rick Blaine heeft er een goktent. Op een dag krijgt hij waardevolle reisdocumenten in handen die een vrije doorgang naar het buitenland garanderen.

Even later komen Ilsa Lund en haar man Victor Laszlo over de vloer. Zij is een oude geliefde van Blaine, hij is een verzetsleider op de vlucht. Wat volgt is een spel vol intriges waarbij Blaine en de andere personages voortdurend moeten kiezen tussen plicht, eigenbelang en (oude) liefde.

Oscars

"Casablanca" won in 1944 3 Oscars in de topcategorieën beste film, beste regisseur en beste scenario. Toch zijn het vooral de hoofdrolspelers Humphrey Bogart en Ingrid Bergman die tot op vandaag bijblijven. Hun vertolking van toen is talloze keren opgepikt in films en series in de decennia die volgden.

Image supplied by FilmStills.net

Meest gelezen