Video player inladen...

Aartsbisschop John Sentamu: "Mugabe is vertrokken, dus ik trek mijn priesterboord weer aan"

De aartsbisschop van York John Sentamu is bijzonder blij over het aftreden van de president van Zimbabwe Robert Mugabe. De Afrikaanse geestelijke had tien jaar geleden zijn priesterboord op televisie in stukken geknipt. Hij beloofde toen die nooit meer te dragen zolang Mugabe aan de macht was. En belofte maakt schuld.

"Weet u wat Mugabe gedaan heeft? Hij heeft de identiteit van zijn volk gestolen en hij heeft ze letterlijk in stukjes gesneden." Dat zei de Britse aartsbisschop John Sentamu tien jaar geleden tijdens de BBC-talkshow van Andrew Marr. Vervolgens knipte Sentamu zijn priesterboord in stukken. Hij beloofde dat hij de boord niet meer zou dragen zolang Mugabe aan de macht was.

Nu, tien jaar later, was de aartsbisschop weer te gast op tv bij Andrew Marr en die overhandigde de geestelijke een enveloppe met de stukjes van de priesterboord. 

"U hebt ze allemaal mooi bijgehouden", reageerde Sentamu. "Andrew, ik beloofde dat wanneer Mugabe zou opstappen ik mijn boord weer zou aantrekken. Ik heb dus geen andere keuze dan dat te doen."

De geestelijke trok een nieuwe boord aan. Maar hij waarschuwde de opvolger van Mugabe president Mnangagwa: "De nieuwe president moet weten dat er meer moet veranderen dan juist wat zaakjes aan elkaar plakken".

Meest gelezen