Codex Leicester van Leonardo da Vinci keert even naar Italië terug

De Codex Leicester van Leonardo da Vinci keert tijdelijk naar Italië terug voor een tentoonstelling over de grootmeester van de renaissance. Het beroemde document is sinds 1994 in handen van Bill Gates die het uitleent.

18 gevouwen vellen, goed voor 72 bladzijden notities en tekeningen over astronomie, geologie en andere wetenschappelijke disciplines: dat is de Codex Leicester, een boek dat Leonardo da Vinci tussen 1508 en 1510 bijeenpende.

In 1995 was de Codex Leicester voor het laatst in Italië te zien in het Palazzo Querini Dubois in Venetië, maar binnenkort keert het werk naar het thuisland van da Vinci terug. Van oktober 2018 tot januari 2019 stelt de Uffizi galerij in Firenze het werk tentoon in een expo naar aanleiding van de 500e verjaardag van het overlijden van da Vinci.

De Codex Leicester is vernoemd naar Thomas Coke die het werk in 1719 als de graaf van Leicester aanschafte. Sinds 1994 is het in handen van Bill Gates die het op een veiling van de Amerikaanse olietycoon Armand Hammer voor 30,8 miljoen dollar kocht. Dat bedrag komt vandaag overeen met een kleine 50 miljoen dollar of 42 miljoen euro. De oprichter van Microsoft heeft de codex sindsdien aan allerlei musea uitgeleend en gunt de Uffizi galerij nu dat voorrecht.

Spiegelschrift

Da Vinci schreef de Codex Leicester in zijn typerende spiegelschrift en van rechts naar links. Het werk leest niet als 1 lineair manuscript, maar is meer een verzameling van allerlei observaties, theorieën en tekeningen.

Lang voor het concept van platentektoniek algemeen was aanvaard, beschreef hij al hoe sommige bergen ooit de bodem van de zee vormden. Hij maakte ook uitgebreide analyses over hydraulica en maakte zo aanbevelingen voor de constructie van bruggen.

De Codex Leicester geldt als het belangrijkste wetenschappelijke werk van da Vinci. Oorspronkelijk waren de pagina's in een boek gebonden, maar Gates haalde ze uiteen en liet ze inscannen waardoor ze ook digitaal een leven leiden.

Meest gelezen