Demir: "We moeten vaker tegen allochtone jongeren zeggen: jullie horen erbij"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt dat allochtone jongeren vaker de boodschap moeten krijgen dat ze erbij horen. Dat zegt ze in een interview met De Zondag. "We moeten vaker zeggen: we geloven in jullie." Demir wil ook een initiatief nemen om gematigde moslims meer aan het woord te laten.

Staatssecretaris Demir maakte zich vorige week behoorlijk druk over een bijeenkomst in het Genkse stadhuis, waar een Nederlandse voormalige rapper waarden verkondigde die volgens de staatssecretaris "indruisen tegen ons samenlevingsmodel".

"Zij promoten segregatie van man en vrouw, zij vinden cafés en verjaardagsfeestjes verwerpelijk. Ik zeg: dat kan niet", herhaalt Demir nog eens in De Zondag. De staatssecretaris vreest dat "wie in handen komt van die gekken, een groot risico loopt om volledig van onze samenleving te vervreemden".

"Normen en waarden respecteren belangrijker dan taal"

Hoewel Demir van oordeel is dat onze maatschappij de problemen van allochtone jongeren ernstig genoeg neemt, vindt ze wel "dat we allochtone jongeren vaker moeten zeggen: jullie horen erbij". "Dat hebben we in het verleden te weinig gedaan. We moeten af en toe explicieter zeggen: jullie zijn ook onze jongeren, we geloven in jullie, jullie horen bij de club." Dat haar partij net de kritiek krijgt dat ze nieuwkomers als buitenstaanders blijft zien, vindt Demir onterecht.

Demir benadrukt dat iedereen die onze normen en waarden respecteert, bij die "club" hoort. "Ik vind dat nog belangrijker dan taal. Dat gaat over gelijkheid tussen man en vrouw, over respect voor de democratie, ja, zelfs over samen op café of naar verjaardags- of buurtfeestjes gaan. Dat is integratie."

Tegenbeweging

De staatssecretaris kondigt in De Zondag ook een initiatief aan om de radicale stemmen in de moslimwereld van antwoord te dienen. "Ik ben van plan een tegenbeweging te starten. Ik zou graag een avond met andere stemmen organiseren."

Demir denkt bijvoorbeeld aan mensen als Darya Safai (een Iraanse vrouwenrechtenactiviste die naar België vluchtte, nvdr.) "of een progressieve imam die de zaken correct interpreteert". "Of straathoekwerkers uit Boom die de opgang van Belkacem hebben meegemaakt. Die mensen kunnen vertellen dat integratie wel kan en hoe het kan. Zij kunnen de tegenstem brengen. Ik hoop dat we dan ook zoveel jongeren bereiken."

Even geen politica meer

Staatssecretaris Demir trekt zich overigens drie maanden terug uit de politiek, om haar moederschapsverlof op te nemen. Normaal gezien moet ze half december bevallen, "maar mijn gynaecoloog denkt dat het zo lang niet zal duren". Eind deze maand draagt Demir haar bevoegdheden tijdelijk over aan haar voogdijminister en partijgenoot Jan Jambon. En dan is ze even full time moeder, "want het leven is te mooi om alleen aan politiek te doen".

Meest gelezen