© 2015 Frank Bienewald

Eerste parlementsverkiezingen onder nieuwe grondwet in Nepal

Nepal kiest vanaf vandaag een nieuw parlement, ruim twee jaar na de goedkeuring van een nieuwe grondwet met federaal systeem. In de eerste van twee stemrondes gaat eerst het noorden van de staat in het Himalayagebergte naar de stembus. Op 7 december volgen de kiezers in het zuiden, de hoofdstad Kathmandu inbegrepen. 

Ongeveer 6.000 kandidaten van meer dan 90 partijen stellen zich verkiesbaar. Ze strijden om 275 zetels in het nationaal parlement en om 550 zetels in de volksvergaderingen van de deelstaten. Dik 15 miljoen kiezers zijn geregistreerd.

Naar alle verwachtingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de sociaaldemocratische Congrespartij van premier Sher Bahadur Deuba en een alliantie van de maoïsten met een marxistisch-leninistische partij. De 71-jarige Deuba werd in juni van dit jaar al voor de vierde keer tot eerste minister verkozen. Nepal wordt immers vaak door kleinschalige coalitieregeringen bestuurd, wat leidt tot een groot verloop van personeel.   

De stemmen van alle kiesbureaus zullen pas na afsluiting van de tweede ronde geteld worden. Resultaten worden ten vroegste enkele dagen later verwacht.

Stabiliteit en economische groei

Belangrijke campagnethema's zijn stabiliteit en economische groei. Het land gaat nog steeds gebukt onder de gevolgen van een verwoestende aardbeving van tweeënhalf jaar geleden en de overstromingen door de moesson van enkele maanden geleden.

Voor de stembusgang overschaduwde de schrik voor geweld de kiesstrijd. Er vonden verschillende bomaanslagen op kandidaten plaats, die echter allen ongedeerd bleven.     

In november 2006 was in Nepal een tienjarige burgeroorlog met meer dan 16.000 doden ten einde gelopen. De maoïstische rebellen wisselden hun doel van een communistische staat in tegen een vredesakkoord met de regering. Hun partij maakt sindsdien deel uit van de parlementaire werking. Twee jaar later werd de hindoeïstische monarchie afgeschaft.     

De goedkeuring van een nieuwe grondwet duurde echter tot september 2015. Ze garandeert vrouwen en randgroepen meer inspraak. Het Zuid-Aziatische land met rond de 28 miljoen inwoners werd ook in zeven deelstaten onderverdeeld. Bovendien werd de scheiding tussen kerk en staat ingevoerd.

Meest gelezen