Frank Deboosere: "Met een verrekijker kan je de kraters van de maan vanavond prima zien"

Een gewone verrekijker is een prima instrument om de kraters van de maan te zien. Dat schrijft Frank Deboosere op zijn website. Vanavond is hiervoor het ideale moment, want de satelliet staat in het eerste kwartier.

Dure telescopen of zware lenzen: om naar hemellichamen te turen zijn ze helemaal niet noodzakelijk. Een gewone verrekijker volstaat om heel wat details op te pikken, zoals de kraters van de maan. Die tip geeft Frank Deboosere vanavond op zijn website mee.

"Ik raad altijd aan om met een gewone verrekijker te beginnen", schrijft de weerman. "Weinig geld voor een fantastische telescoop. Een dubbele telescoop zelfs, want bij een verrekijker kijk je met 2 ogen en dat kijkt veel makkelijker."

Vergroting en diameter

Vervolgens geeft Deboosere een woordje uitleg bij de 2 cijfers die op een verrekijker staan vermeld. "Het eerste cijfer geeft de vergroting weer, het tweede cijfer vertelt meer over de diameter van de voorste lenzen. De beste verrekijker is misschien wel een 7x50. Voor ongeveer 100 euro kun je zo een sublieme telescoop kopen."

De weerman voelt weinig voor verrekijkers met een grotere vergroting omdat je het ding meestal met de losse hand hanteert. "Bij een vergroting groter dan 10 gaat het beeld veel te veel wiebelen", waarschuwt hij. Lenzen met een te grote diameter raadt hij eveneens af omdat ze erg duur en vooral erg zwaar zijn.

Schaduwen

Vanavond is overigens het ideale moment om met een verrekijker naar de maan te kijken, vertelt Deboosere aan VRT NWS. "De maan staat in het eerste kwartier. De schaduwen van het zonlicht zijn dan het langste waardoor de kraters van de maan erg goed zichtbaar zijn. Bij volle maan schijnt de zon bijna loodrecht op de maan en zijn ze minder goed te zien."

Photononstop

Meest gelezen