AFP or licensors

Israëlische minister stapt op uit onvrede over spoorwerkzaamheden op sabbat

In Israël heeft een minister uit de rechts-religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu zijn ontslag ingediend uit onvrede met onderhoudswerk aan het spoor. Dat vond plaats op zaterdag, de sabbat, en daar kon de minister zich niet mee verzoenen.   

Onderhoud van het spoor vormt op het eerste gezicht geen delicaat regeringsdossier, maar toch veroorzaakt de kwestie in Israël al enige tijd spanningen binnen de rechts-religieuze regering van Benjamin Netanyahu.

Om zo weinig mogelijk hinder voor reizigers te veroorzaken, vinden de werkzaamheden plaats op zaterdag. Dan is het sabbat, religieuze rustdag voor de joden, en rijden er in Israël geen treinen.

Maar de ultra-orthodoxe minister van Volksgezondheid Jakov Litzman tekende verzet aan tegen het plan. Volgens de joodse regels is eender welke arbeid immers verboden op de sabbat, van vrijdagavond tot zaterdagavond. Litzman kondigde enkele dagen geleden al aan dat hij zou weigeren om in een regering te blijven die een inbreuk op de sabbat toestaat. De geplande werkzaamheden gingen tóch door, waarop hij de daad bij het woord heeft gevoegd en zijn ontslag heeft ingediend. Zijn partij blijft wel in de regering, waardoor de coalitie niet in gevaar komt.

Premier Netanyahu betreurt het ontslag. Hij zegt de sabbat als joodse rustdag te respecteren, "maar ook de noden van de burgers, waaronder veilig en betrouwbaar openbaar vervoer, zijn belangrijk voor ons."

Meest gelezen