Video player inladen...

Jambon:  "We gaan onderzoeken of er een netwerk achter de rellen zit"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil laten onderzoeken of er een netwerk van infiltranten zit achter de rellen in Brussel van de voorbije weken. "Ik denk dat er een systeem achter zit en als dat zo is, moet dat blootgelegd en opgerold worden", zei hij in "De zevende dag".

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het overduidelijk dat de organisatoren van de betoging van gisteren in Brussel zelf niets met de rellen te maken hebben. "Zij zitten er even verveeld mee dat dit gebeurd is", zei Jambon in "De zevende dag".

De relschoppers zijn volgens Jambon "infiltranten die van zo'n manifestatie gebruikmaken om amok te maken".  Jambon vindt het nog te vroeg om te besluiten dat er een relatie is tussen de drie recente gevallen van rellen in Brussel en er een netwerk van infiltranten achter zit, maar heeft naar eigen zeggen een vermoeden dat dat het geval is. "We moeten zien of er een systematiek achter zit. Ik denk dat er een systeem achter zit en als dat zo is, moet dat netwerk blootgelegd en opgerold worden."

"Dit kan de Brusselse politie zeer goed"

Jambon had overigens ook lovende woorden voor de Brusselse politie. Anders dan de rellen van 11 november, vonden de rellen van gisterennamiddag plaats na een geplande betoging. En dus was de Brusselse politie deze keer wel goed voorbereid. "Dit kunnen ze zeer goed", aldus Jambon. Volgens de minister heeft de procedure rond het commando deze keer ook goed gewerkt.

Jambon zei ook de toestand van de gewonde agent van dichtbij te zullen opvolgen. Een agent liep een schedelbreuk op toen hij een kassei naar het hoofd geslingerd kreeg. "Dit bewijst nog maar eens dat de politie instaat voor onze veiligheid met risico voor eigen lijf en leven", reageerde Jambon. "Onze dankbaarheid kan dan ook niet groot genoeg zijn voor de agenten die het iedere dag opnieuw voor onze veiligheid opnemen."

Meest gelezen