Greet Samyn, Marc Janssens en Klara-luisteraars in het Radiohuis in Leuven.
Klara

"Stabat mater" van Pergolesi opnieuw nummer 1 van de Klara Top 100

"Stabat mater" van de Italiaanse componist Pergolesi staat voor het derde jaar op rij op nummer 1 in de Klara Top 100. De lijst met de mooiste klassieke werken volgens de Klara-luisteraars werd een heel weekend lang uitgezonden vanuit het Radiohuis in Leuven.  Greet Samyn en Marc Janssens namen gisteren en vandaag de presentatie voor hun rekening. 

Een heel weekend lang konden de Klara-luisteraars langsgaan in de studio in Leuven. Wie niet tot in Leuven geraakte, mocht foto's doorsturen van de plek waar hij of zij naar de lijst aan het luisteren was. Nadat er de voorbije jaren enige commotie ontstaan was over de afwezigheid van Bach in de hoogste regionen van de lijst, lieten de luisteraars weten dat het nu een blij weerzien was met hem en met andere oude bekenden bovenaan in de lijst.  Bach staat met 3 werken in de top 10 van de lijst. Tussen 27 en 31 december staat Klara ook helemaal in het teken van de componist.  

Er stond dit jaar verrassend veel barokmuziek in de top 20: componisten als Pergolesi, Bach, Händel en Vivaldi nemen de helft van de top 20 in. Opvallende nieuwkomers waren "The armed man" van de Brit met een rockverleden Karl Jenkins, "West side story" van Leonard Bernstein en "Eine kleine Nachtmusik" van Mozart. 

De volledige Klara Top 100 vindt u hier.  Alle werken zijn ook gebundeld in een afspeellijst die terug te vinden is op de streamingwebsite Spotify onder Klararadio.  Meer dan 8.200 luisteraars brachten hun stem uit. 

Ook vorig jaar stemden de luisteraars de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi met zijn "Stabat mater" naar de eerste plaats in de Klara Top 100.  In 2015 stond dat werk voor de allereerste keer op nummer 1. De Klara Top 100 werd voor het eerst uitgezonden op 2 en 3 april 2011 en was een uitbreiding van de Klara Top 75 die in 2005 het levenslicht zag. 

De top 10 van dit jaar

1. Giovanni Battista Pergolesi - "Stabat mater"
2. Johann Sebastian Bach - "Mattheüspassie: Erbarme dich" 
3. Arvo Pärt - "Spiegel im Spiegel"
4. Ludwig van Beethoven - "Symfonie nr. 6 in F. Op. 68 Pastorale"
5. Johann Sebastian Bach - "Mattheüspassie: Wir setzen uns mit Tränen nieder"
6. Johann Sebastian Bach - "Weihnachtsoratorium BWV 248: Jauchzet, Frohlocket"
7. Wolfgang Amadeus Mozart - "Requiem in D KV 626: Lacrimosa" 
8. Bedrich Smetana - "De Moldau" 
9. Giuseppe Verdi - "Nabucco: Slavenkoor Va pensiero"
10.  Carl Orff - "Carmina burana: O fortuna"

Meest gelezen