Video player inladen...

Maak kennis met Krampus, de Germaanse knecht van de kerstman

In de Oostenrijkse stad Hollabrunn is dit weekend de "Taufellauf" of Krampuslauf uitgegaan. Het is een stoet met over de honderd angstaanjagend verklede acteurs die mensen uit het publiek lastigvallen en mild bestraffen. Het gaat om versies van de figuur Krampus, een knecht van de kerstman die stoute kinderen opspoort.  

Zijn oorsprong als Germaanse bosduivel verleent deze versie van onze Zwarte Piet een wel erg boosaardig imago. Toch wint de Taufellauf, de Duivelsloop in Hollabrunn elk jaar aan populariteit. Er dagen dan ook steeds meer internationale bezoekers op, en ook het aantal deelnemers aan de parade neemt toe.

Recent klonk kritiek op overdreven baldadigheid van Krampusfiguren in andere steden van Oostenrijk. Daarom was er zaterdagavond in de Karinthische hoofdstad Klagenfurt ook een kleine manifestatie van vreedzame Krampussen, met een oproep om de oorspronkelijkheid van de traditie niet te laten lijden onder de toenemende populariteit.

Meest gelezen