AFP or licensors

Mugabe "veeleer joviaal" na zijn ontslag als president van Zimbabwe

Bijna een week na zijn gedwongen vertrek als president van Zimbabwe blijkt Robert Mugabe niet in zak en as te zitten. Dat zegt toch zijn neef Leo Mugabe. "Hij heeft de gang van zaken goed verteerd. Hij is veeleer joviaal", klinkt het.

Robert Mugabe nam vorige dinsdag onder druk ontslag als president van Zimbabwe, het land dat hij bijna 40 jaar lang had geleid. Een vertrek dat hij goed heeft verteerd, meent zijn neef Leo Mugabe, de zoon van zijn overleden zus Sabina.

Volgens de neef verkeert Mugabe in goede gezondheid en heeft hij zijn ontslag aanvaard. "Hij maakt het goed, hij is veeleer joviaal", zegt hij aan het Franse persagentschap AFP. "Eigenlijk kijkt hij al uit naar zijn nieuwe leven, waarbij hij aan landbouw zal doen en zal verblijven in zijn huis op het platteland."

Mugabe krijgt "gouden handdruk" van 10 miljoen dollar

Afgaand op wat een bron binnen zijn partij vertelt aan de Britse krant The Observer, heeft Mugabe overigens weinig redenen om zich niet "veeleer joviaal" te voelen. Volgens dat bericht sleepte de voormalige president, die door mensenrechtenorganisaties wordt beschuldigd  van grove corruptie en het gewelddadig onderdrukken van de oppositie, bij zijn aftreden niet alleen immuniteit en bescherming uit de brand.  

Volgens de bron zou hem bovendien ook een "gouden handdruk" van zo'n 10 miljoen dollar zijn toegezegd. Bij zijn vertrek zou Mugabe onmiddellijk 5 miljoen dollar hebben gekregen. Later zouden nog meer betalingen volgen. Het precieze bedrag is niet bekend, maar volgens de bron zou het totaalbedrag minstens 10 miljoen dollar bedragen. Daarbovenop zou hem tot zijn dood zijn jaarlijkse salaris van 150.000 dollar worden betaald. Na zijn dood zou zijn vrouw Grace dan nog jaarlijks aanspraak kunnen maken op de helft van dat bedrag.

Meest gelezen