Videospeler inladen...

"Politie wist vooraf dat betoging op Poelaertplein uit de hand kon lopen"

Volgens Hans Messiaen van de Brusselse politiedienst die betogingen screent en begeleidt, heeft de politie onder meer een sms onderschept die opriep om wanorde te creëren. Een groep mensen richtte gisterenavond vernielingen aan. 71 mensen werden uiteindelijk opgepakt.

De politie in Brussel had informatie dat de betoging gisteren op het Poelaertplein uit de hand kon lopen. "Er waren berichten onderschept waaruit bleek dat een aantal jongeren de manifestatie wilde misbruiken om amok te maken", zegt Hans Messiaen van de dienst die betogingen screent en begeleidt.

Waarom de betoging dan niet is verboden? "Het is onze taak om een risicoanalyse te voeren, die wij dan doorgeven aan de bestuurlijke overheid, meer bepaald de Brusselse burgemeester Philippe Close", zegt Messiaen. "Hij moet dan beslissen, dat is niet onze taak."

Uit welke hoek de oproep precies kwam, moet het verder onderzoek nog uitwijzen.  "Bij de identificatie van de vorige twee rellen was het voornamelijk een deel van de moslimgemeenschap in Brussel die betrokken was bij de feiten", zegt Messiaen. "En nu zijn er sterke aanwijzingen dat het uit hetzelfde milieu komt als de vorige rellen", zegt Messiaen."Toch is er niet een specifieke groepering of aantal personen die achter deze incidenten zitten", zegt Messiaen.

De voorbije weken gebeurden al drie zware incidenten in Brussel. Na de WK-kwalificatie van de nationale voetbalploeg van Marokko, richtten jongeren vernielingen aan in winkels en aan auto's. Vorige week waren er rellen op het Muntplein in Brussel, na een samenkomst die de snapchatster Vargasss92 had bijeengeroepen. En afgelopen nacht liep een betoging van slavernij tegen Libië dus uit de hand. 71 mensen werden opgepakt. Eén meerderjarige moest uiteindelijk voor de onderzoeksrechter komt. Hij is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Eén minderjarige moest vandaag voor de jeugdrechter verschijnen.

Meest gelezen