Video player inladen...

Protest van radicale islamisten in Pakistan blijft aanhouden

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en verschillende andere steden komen aanhangers van een radicale religieuze partij ook daags na zware rellen op straat om het ontslag te eisen van de minister van Justitie. Gisteren kwamen zes mensen om het leven en raakten 200 anderen gewond toen de ordediensten de wekenlange bezetting van een kruispunt probeerden te beëindigen.

Ook daags na de rellen met de ordediensten blijven duizenden aanhangers van de religieuze beweging Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah Pakistan protesteren in Islamabad.

Sinds 6 november hielden zij een belangrijkse toegangsweg naar de stad bezet, met urenlange files tot gevolg. Gisteren kwam het tot geweld toen de politie met versterking van het leger de bezetting ongedaan probeerde te maken.  

Maar ook vandaag blijft het protest aanhouden. Volgens de politie zijn er 3.000 manifestanten -meer nog dan gisteren- in Islamabad. Ook in negen steden in Punjab, de grootste provincie van Pakistan, is protest uitgebroken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers eisen het ontslag van minister van Justitie Zahid Hamid. Die bezondigde zich volgens hen aan blasfemie omdat hij de tekst wilde aanpassen van de eed die parlemensleden moeten afleggen. In de versie die de minister voorstelde, konden de politici "verklaren" dat Mohammed de laatste profeet is, terwijl ze dat voordien moesten "zweren".

Voor de manifestanten stelt de minister zich met deze aanpassing te tolerant op ten aanzien van de Ahmadi-moslims. Dat is een minderheidsgroep in Pakistan die in 1974 door het parlement werd bestempeld als ketters omdat ze Mohammed niet beschouwen als de laatste profeet. De Ahmadi zien ook de grondlegger van hun stroming, Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908), als een profeet.

Meest gelezen