Video player inladen...

Degand speelt Hamlet: "Mijn vrouw en ik waren een match made in heaven, daar haal ik energie uit om verder te doen" 

"Ik troost mij met de gedachte dat we elkaar elke dag gezegd hebben dat we elkaar graag zagen, daar haal ik de energie uit om verder te doen." Acteur Stefaan Degand verloor amper enkele maanden geleden zijn vrouw en zijn ongeboren kind, maar hij trekt al weer door Vlaanderen en Nederland met "Hamlet" van theatergroep Abattoir Fermé, een moderne bewerking van het beroemde stuk van Shakespeare over de zin van het leven. 

"To be or not to be, that's the question." Het is een van de bekendste zinnen uit het stuk van Shakespeare, dat 400 jaar later nog altijd tot de verbeelding spreekt.  Nu waagt ook Abattoir Fermé zich hieraan. Degand speelt Hamlet. Het stuk gaat over verlies en de vraag of je daarvoor wraak mag en kan nemen. "Er komt heel veel bloed aan te pas", zei Degand in "De zevende dag" op Eén. "Liters bloed, liters drank en heel veel sigaretten en koffie. Het is een heel donker, grillig, triestig verhaal. Hij moet wraak nemen, hij wil weten wie zijn vader vermoord heeft. Hij blijft wezenloos achter. Het leven wordt hem heel zuur gemaakt. In deze opstelling, speelt het verhaal zich af in een café. Hamlet voelt zich heel eenzaam, hij wordt niet gehoord. Er wordt niet naar hem geluisterd. Het is een triestig, eenzaam, ontroerend figuur." 

"Wraak willen nemen is een universeel gevoel wanneer er iets gebeurt. Ik wil geen wraak nemen, ik heb wel een onrechtvaardigheidsgevoel. Maar het is belangrijk dat je dat kan omzetten in een bepaalde daadkracht, in iets positiefs. Er zijn veel dingen onrechtvaardig. Zo zie ik lege brooddozen in de klas van mijn 3-jarige dochter Mila, dan smeer ik soms meer boterhammen, ik doe dat onopvallend, anoniem." 

 Ik troost mij met de gedachte -heel simpel- dat wij elkaar elke dag gezegd hebben hoe graag wij elkaar zagen. 

Parallellen zien tussen het leven van Degand en zijn vertolking in "Hamlet" momenteel, is niet moeilijk, maar Degand heeft er zijn eigen visie op en kijkt de toekomst vol energie tegemoet. "Het verlies van mijn vrouw en kind zie ik niet als een onrechtvaardigheid, maar als het noodlot dat mij is overvallen, onvoorzien, heel snel. Ik had er nog nooit van gehoord, heb er nog niets over opgezocht. Ze is ziek geworden (zijn vrouw Julie kreeg een acute bacteriële hersenvliesontsteking, nvdr). Op twee uur tijd was ik ze kwijt. Tweede dag: wat doen we met het kind? Derde dag: wat doen we met de organen? (Julie stond 8 organen af, nvdr) Vierde dag: begrafenisondernemer. Zo snel kunnen de dingen gaan. Geen afscheid, niks, spijtig. Op 8 maanden tijd heb ik mijn moeder en mijn vrouw verloren, de 2 belangrijkste vrouwen in mijn leven. Twee afscheidsredes geschreven. Nu mag het stoppen."

"In het begin staar je alleen naar een tafel, rook je sigaretten en drink je koffie. Dan komt er toch de bewustwording: wat ga ik doen? Ik heb beslist om verder te leven. Mijn vrouw en ik, wij waren een match made in heaven. Ik zag haar ontzettend graag, zij zag mij ook ontzettend graag. Ik troost mij met de gedachte -heel simpel- dat wij elkaar elke dag gezegd hebben hoe graag wij elkaar zagen. Daar haal je energie uit om verder te doen. Ik zit -als het een beetje meezit- in de helft van mijn leven. Buiten de ellende en de tristesse vraag ik me wel af wat er nog gaat gebeuren in mijn leven, wie ik nog ga ontmoeten, wat ik nog ga spelen. Ik ben ongelofelijk benieuwd. Ook naar nieuwe liefde, tuurlijk."

"Heb honderden armen om in te vallen, dat is heerlijk"

Degand houdt een pleidooi om het leven ten volle te leven. "Alles vertrekt uit liefde, voor het spel, voor mijn vrienden, mijn familie, mijn kind. Ik heb veel geluk, ik heb honderden armen om in te vallen, dat is heerlijk. Alles is liefde. Voor minder wil ik absoluut niet gaan. Het moet vol zijn, half bestaat niet. In de jury van  "De slimste mens ter wereld" zitten, is voor mij een avondje uit. Mijn vrouw vond dat ook leuk. Ik hou van het leven, ik hou van lekker eten, alles moet vol zijn en leuk. Julie en ik, wij verzonnen dingen om te kunnen gaan eten om het te vieren. Ik neem Mila nu ook mee, naar de leukste restaurants, ze moet alles proeven, het is een lief, expliciet, talig kind, met de ogen van haar moeder." 

Alles is liefde. Voor minder wil ik absoluut niet gaan. 

In december neemt Degand vier weken vakantie en vanaf januari gaat hij opnieuw op tournee met "Hamlet". 

Meest gelezen