Video player inladen...

Vulkaan op Bali spuwt weer as, luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd voor aswolk

Op het Indonesische eiland Bali heeft de overheid het hoogste alarmniveau afgekondigd nu de vulkaan Agung opnieuw tot leven is gekomen. De voorbije 24 uur zijn er vier uitbarstingen van as geweest. De aswolk bereikt intussen een hoogte van 6 kilometer. De internationale luchthaven blijft voorlopig open, maar luchtvaartmaatschappijen zijn gewaarschuwd voor het gevaar van aswolken.

De Agung spuwde gisteravond as, en ook vanochtend vroeg waren er drie uitbarstingen. De dorpen rond de vulkaan zijn bedekt met een halve centimer as. Wie in een straal van 7,5 kilometer rond de krater woont, is gevraagd om zijn woning te verlaten. Enkele tienduizenden mensen hebben dat intussen gedaan. De overheid heeft ook mondmaskers uitgedeeld aan de bevolking in de omgeving van de vulkaan.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De aswolk heeft vanmorgen een hoogte van zes kilometer bereikt. De Indonesische overheid heeft het hoogste alarmpeil afgekondigd. Ze verwacht een nieuwe uitbarsting waarbij nog meer vulkaanas kan vrijkomen.

Wetenschappers houden ook rekening met een echte uitbarsting, waarbij ook lava zou kunnen vrijkomen. In de buurt van de oppervlakte van de vulkaan is magma, vloeibaar gesteente, waargenomen. "De activiteit van de Agung is nu in de fase ingegaan van een magmatische uitbarsting", zegt vulkanoloog Gede Suantika bij het persagentschap Reuters. "Hoewel hij op dit moment nog altijd maar as uitspuwt, moeten we het nauwlettend in de gaten houden en voorzorgen nemen met het oog op een mogelijke krachtige explosieve uitbarsting."

De activiteit van de Agung is nu de fase ingegaan van een magmatische uitbarsting

Vulkanoloog Gede Suantika

De aswolk heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het luchtverkeer. De Indonesische overheid heeft code rood afgekondigd, de hoogste alarmcode voor de luchtvaart. Toch blijft de internationale luchthaven van Bali open, omdat de aswolk zich niet in de onmiddellijke omgeving bevindt.

Wel hebben een aantal luchtvaartmaatschappijen, onder meer Virgin Australia en AirAasia, vluchten geschrapt. Ook gisteravond werden al vluchten geannuleerd.

De aswolk beweegt zich in oostelijke richting, naar het naburige eiland Lombok. Daar is de luchthaven intussen wel dicht.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Agung, meer dan 3.000 meter hoog, ligt op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. Voorlopig hebben de erupties geen impact voor de toeristen daar. Volgens de Indonesische overheid hoeven zij zich geen zorgen te maken.

De vulkaan is al maandenlang onrustig. In september werd het hoogste alarmpeil afgekondigd en werden 140.000 mensen geëvacueerd. Een maand later werd het alarmpeil teruggeschroefd.  

De laatste grote uitbarsting van de Agung dateert van 1963. Er kwamen toen 1.100 mensen om het leven. Indonesië ligt op de "Pacific Ring of Fire", met meer dan 120 actieve vulkanen op zijn grondgebied.

Meest gelezen