Video player inladen...

Weer ophef over Zwarte Piet in Nederland, maar ditmaal van een andere orde

In Nederland hebben Zwarte Pieten het bisdom Utrecht tegen zich in het harnas gejaagd. Ze deden dat door bij een sinterklaasfeest in een kerk de macarena te dansen op het priesterkoor. Volgens het bisdom is de kerk daardoor ontheiligd.

Bunnik in provincie Utrecht viert al 15 jaar een sinterklaasfeest, maar ditmaal waren ze in de kerk waar het werd gehouden niet te spreken over een deel van de show. Zwarte Pieten dansten op een gegeven moment de macarena op het priesterkoor (foto: Twitter/Bunniks nieuws), een verhoogd deel vooraan in de kerk, waar het altaar staat.

De aartsbisschop van Utrecht vond dat opgepast, liet een woordvoerder weten aan de plaatselijke nieuwssite Bunniks nieuws. "Een rooms-katholieke kerk is uiteindelijk een heilige plaats, waarvan het koor het liturgische centrum vormt. Dat is dus niet de plaats om dansen op te voeren, dat doet afbreuk aan het heilige karakter van de plek."

De keuze van het liedje, "Macarena", vond de pastoor van de kerk trouwens ook niet gepast, omdat dat zou gaan over fysiek genot.

De Pieten zijn in de kerk van Bunnik wat al te enthousiast bezig geweest

Bisdom van Utrecht

Om de ontheiliging van de kerk ongedaan te maken, werd ze opnieuw gewijd. Toch is het bisdom niet van plan om het sinterklaasfeest in de kerk volgend jaar te verbieden. Wel wil het dat er met de organisatoren betere afspraken worden gemaakt over wat wel en niet kan. "De Pieten zijn in de kerk van Bunnik wat al te enthousiast bezig geweest."

Meest gelezen