Douane haalt 262 websites offline die namaak verkochten

De Belgische douane heeft in totaal 262 websites offline gehaald die namaakproducten aanboden. De actie maakte deel uit van een internationale operatie. De douane raadt aan om steeds na te gaan of de website waarop u iets wenst te kopen een officieel certificaat heeft.

Bij een grootschalige internationale operatie van Europol en 26 landen werden het voorbije jaar wereldwijd 20.520 websites geblokeerd. 3.060 daarvan werden gesloten door de FOD Economie. De Belgische douane heeft in totaal 262 websites offline gehaald die namaakproducten aanboden. Volgens minister van economie Kris Peeters (CD&V) heeft ons land de afgelopen jaren gewerkt aan snellere procedures voor het blokkeren van websites. "Die betere procedures werpen nu hun vruchten af. We bevinden ons in de Europese kopgroep.”

De namaakproducten die de gesloten websites verkochten waren vooral schoenen, kleding, lederwaren, juwelen, horloges en accessoires.

Opletten voor aankopen via sociale media

Francis Adyns van de FOD Financiën waarschuwt om aankopen te doen via sociale media. "Het is een nieuwe tendens die we vaststellen dat sociale media, zoals facebook, een aankoopplatform zijn om namaak aan te bieden en te verkopen. Via sociale media wordt een vertrouwensband gecreëerd tussen de aanbieder en de potentiële koper. Malafide verkopers hebben zo een rechtstreeks lijn met de koper."

Via sociale media wordt een vertrouwensband gecreëerd tussen de aanbieder en de potentiële koper. 

Francis Adyns, FOD Fianciën

Hoe herkennen we een website die namaak verkoopt?

Namaakwebsites zien er steeds professioneler uit en gebruiken ook vaker normale prijzen. Deze tips kunnen helpen om websites die namaak verkopen, te herkennen: controleer de contactgegevens van de onderneming, ga op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die website en ga na of de website een officieel certificaat heeft. "Dat certificaat staat op de onthaalpagina van de website," zegt Adyns. "Als u daarop klikt en u krijgt bevestiging dat het een originele site is die geen namaak aanbiedt, bent u aan het surfen op een veilige website." 

Als u in contact komt met namaak of websites die namaak verkopen, kan u dit melden op http://meldpunt.belgie.be.

Meest gelezen