Amnesty International-briefschrijvers hebben in 15 jaar zeker 48 mensen vrijgeschreven

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International organiseert volgende maand voor de vijftiende keer een wereldwijde briefschrijfmarathon voor mensen in nood. In de afgelopen 15 jaar zijn door de campagne zeker 48 mensen vrijgelaten die onterecht gevangen zaten.

"Jouw brief kan levens veranderen" is het motto van de campagne. Geen onterechte leuze, want in de 15 jaar dat de wereldwijde briefschrijfmarathon georganiseerd wordt, zijn volgens Amnesty International zeker 48 mensen vrijgelaten.

De Schrijfmarathon wordt jaarlijks in december gehouden. Vorig jaar werd geschreven voor onder anderen Máxima Acuña, een boerin en mensenrechtenverdedigster uit Peru. Zij verzette zich tegen de plannen van een groot mijnbouwbedrijf om op haar grond goud en koper te delven. Het mijnafval dreigde de meren in de omgeving zwaar te vervuilen. Wegens haar strijd werd Máxima bedreigd en vervolgd. Na massale briefschrijfacties werd de rechtszaak tegen haar eindelijk gesloten.

De briefschrijfacties worden niet alleen gehouden voor mensen die onterecht gevangen zitten, maar ook voor mensen van wie de rechten op een andere manier worden geschonden. Dit jaar worden brieven geschreven voor tien mensen –of groepen van mensen– van wie de mensenrechten zwaar worden geschonden. Zo is er een actie voor Shackelia uit Jamaica. Sinds agenten drie jaar geleden haar broer neerschoten, strijdt zij tegen straffeloosheid voor excessief politiegeweld. Ook Sakris uit Finland die strijdt voor meer rechten voor transgenders, en Clovis uit Madagaskar, die opkomt voor het behoud van het regenwoud en daar een zware prijs voor dreigt te betalen, wordt actie gevoerd.

De brieven zijn gericht aan ministers, premiers of presidenten en roepen op om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in hun
land. Daarnaast kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de slachtoffers en hen zo een hart onder de riem steken.

De actie gaat dit jaar van start met een groot evenement op zaterdag 2 december in Antwerpen, en loopt tot en met 31 december.

Meest gelezen