Videospeler inladen...

Bitcoin op weg naar 10.000 dollar

De koers van de bitcoin heeft vannacht een nieuw record bereikt. De digitale munt was voor het eerst meer dan 9.700
dollar waard.

De koers van de bitcoin gaat de voorbije weken door het dak. Dat komt vooral omdat alsmaar meer financiële spelers interesse tonen in de digitale munt. Begin deze maand kondigde de Chicago Mercantile Exchange, het grootste Amerikaanse handelsplatform in afgeleide financiële producten, aan om beleggingsproducten aan te bieden waarmee je kan speculeren op een daling of een stijging van de bitcoin. De Zwitserse onlinebeursmakelaar Swissquote biedt dan weer een belegging in bitcoins aan, die minder schommelt dan de waarde van de bitcoin zelf en die dus wat veiliger zou moeten zijn. 

Maal 13 op één jaar tijd

Het is die nieuwe interesse die de koers verder doet stijgen.  Op 1 jaar tijd werd de cryptomunt al 13 keer meer waard, van 731 dollar tot 9.575 dollar.

(Lees verder onder grafiek)

Leo Van Hove, professor aan de VUB en gespecialiseerd in elektronisch betaalverkeer, spreekt van een echte bubbel: "Dit is speculatie. Mensen denken dat de bitcoin nog meer waard zal worden. En zolang beleggers denken dat er mensen zijn die bereid zijn om er nog meer voor te betalen, loont het om er in te stappen. En dat drijft de koers verder op."

Ook toezichthouders waarschuwen voor de grote risico's van de digitale munt. Sinds begin juli mogen in ons land geen financiële producten, die gebaseerd zijn op digitale munten zoals de bitcoin, verkocht worden aan niet-professionele klanten.

Meest gelezen