AP2004

China schakelt versnelling hoger in zijn "toiletrevolutie"

De Chinese president Xi Jinping heeft extra inspanningen aangekondigd om de sanitaire voorzieningen in zijn land te verbeteren. "Toiletkwesties zijn geen onbeduidende zaken", zo zei de president, "maar een belangrijk aspect van de infrastructuur in stedelijk en landelijk gebied."

Openbare toiletten, vaak "Franse" toiletten in uiterst bedenkelijke toestand,   zijn voor nogal wat toeristen in China -en vanzelfsprekend ook voor Chinezen- een nachtmerrie. Om toeristen tegemoet te komen, lanceerde China in 2015 een "toiletrevolutie", een driejarig project waarbij in eerste instantie de openbare toiletten in toeristische gebieden onder handen worden genomen.

Maar daar blijft het niet bij. Vandaag kondigde de Chinese president Xi Jinping extra inspanningen aan om de sanitaire voorzieningen in zowel stedelijk als ruraal gebied te verbeteren. In de traditionele woonwijken in Peking zijn heel wat huizen vandaag niet voorzien van een degelijk toilet.

AP2011

Op het platteland zijn veel toiletten dan weer niet veel meer dan hokjes met een gat in de grond. "De lokale overheden zijn zich intussen meer bewust van de belangrijke rol van een toilet. Betere toiletten komen niet alleen het toerisme ten goede, maar ook het algemene niveau van beschaving", liet de president weten aan het officiële nieuwsagentschap Xinhua.

Betere toiletten komen niet alleen toerisme ten goede, maar ook algemene niveau van beschaving

Xi Jinping

Met een versnelde installatie van nieuwe toiletten hoopt Xi zowel de levensstandaard in het land te verbeteren als het toerisme aan te moedigen. Tegen het einde van het jaar moeten er 70.000 nieuwe of vernieuwde toiletten bijkomen. Maar ook na 2018 wordt het project niet zomaar stopgezet. Ook tussen 2018 en 2020 moeten er nog meer dan 64.000 nieuwe sanitaire voorzieningen gebouwd worden.

Meest gelezen