Chinese jongetjes hangen drie uur onder vrachtwagen om hun ouders te zien

Een schrijnend verhaal van twee jongetjes die zich in het onderstel van een vrachtwagen hadden verstopt in de hoop hun ouders terug te zien, beroert de gemoederen in China. Op de sociale media wordt opnieuw volop gediscussieerd over het lot van de zogenaamde "achtergelaten kinderen". Het fenomeen is een kwalijk neveneffect van de economische groei in China.

De twee jongetjes, ongeveer 8 of 9 jaar oud, verblijven in een kostschool in een dorp in de zuidelijke provincie Guangxi. Omdat ze 's ochtends niet in de klas waren opgedaagd, sloeg hun onderwijzer alarm, schrijft de krant Southern Morning Post (Nanguo Zaobao).

Dezelfde dag nog werden de kinderen ontdekt in het onderstel van een vrachtwagen die een stop maakte (foto bovenaan: Southern Morning Post). Ze zaten onder de modder, maar waren verrassend genoeg ongedeerd. Ze waren 80 kilometer lang onderweg, zo'n drie uur, toen ze gevonden werden. Na lang aandringen kwamen de arbeiders die hen vonden te weten dat de kinderen hun ouders misten, die honderden kilometers verderop aan het werk zijn in de provincie Guangdong. De onderneming van de kinderen was ijdel: 's avonds werden ze teruggebracht naar hun kostschool.  

(Kaart: http://www.chinadiscovery.com)

Dylan - Fotolia

Het schrijnende verhaal doet opnieuw de discussie oplaaien over het lot van de miljoenen "achtergelaten kinderen" op het Chinese platteland. Omdat de centraal gelegen rurale regio's kampen met een hoge werkloosheid, trekken miljoenen inwoners naar de stad. In de grote steden, vooral die aan de oostkust, is er voortdurend nood aan goedkope arbeidskrachten. De arbeidsmigranten laten hun kinderen achter bij grootouders of andere familieleden, al zijn er ook gevallen waarbij kinderen op eigen houtje voort moeten, of in een kostschool worden ondergebracht, zoals de jongens uit Guangxi.

De "Chinese Droom" is bitter uitgedraaid voor deze kinderen

"Veel te veel kinderen worden op jonge leeftijd gescheiden van hun ouders. Wie zorgt voor hen, en vindt een oplossing voor hun problemen?", klinkt het in een commentaar op de sociale media. Meer dan de helft van de achtergelaten kinderen zouden worstelen met psychologische problemen, en ze lopen ook een hoger risico om slachtoffer te worden van mishandeling of om in de criminaliteit terecht te komen.

Op de sociale media uiten veel gebruikers kritiek op de "Chinese Droom". "De Chinese groei steunt te zwaar op arbeidsmigranten die uitgebuit worden", zo klinkt het. "Voor deze kinderen is de "Chinese Droom" bitter uitgedraaid", zo verwoordt iemand anders het. "Zou de "Chinese Droom" niet juist moesten bestaan in het belang van deze kinderen?"

Meest gelezen