Videospeler inladen...

De Wever over thuistaal op school: "Dacht dat dit vervroegde aprilgrap was"

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het een "absurd idee" om leerlingen op school ook hun eigen taal te laten spreken. "Toen ik dit hoorde, dacht ik eerst dat het om een vervroegde aprilgrap ging." Volgens De Wever staat de richtijn van het Gemeenschapsonderwijs om de eigen taal op school te spreken ook de kansen van kinderen op de arbeidsmarkt in de weg.

"Op het moment dat je in Vlaanderen alle moeite hebt om mensen die hier komen en mogen blijven te integreren en Nederlands te leren, ook een kans te geven op de arbeidsmarkt en in onze samenleving, hoe kan het dan ook een goed idee zijn om mensen op school, waar je Nederlands kunt bijleren, hun eigen taal te laten spreken", aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter zegt "geen enkele taal te willen stigmatiseren". "Dat heeft er ook niets mee te maken. Op school moeten mensen Nederlands leren, praten en zoveel mogelijk oefenen." Hij vraagt zich ook af of er leerkrachten te vinden zijn, die met leerlingen om kunnen gaan die "werkjes voorbereiden in Arabisch, Farsi of Swahili".

"Nederlandse taal verbindt ons allemaal"

De Wever zegt niet te pleiten voor een "taalverbod". Hij heeft er geen probleem mee als "iemand thuis of onder vriendjes een andere taal spreekt". "Maar het streefdoel moet zijn om competente leerlingen op te leiden, die de taal spreken waar de arbeidsmarkt om vraagt. We moeten één samenleving smeden en dan verbindt het Nederlands als taal ons allemaal."

Meest gelezen