Europa verlengt vergunning voor glyfosaat met 5 jaar

De meerderheid van de Europese landen heeft zonet beslist dat glyfosaat de komende 5 jaar toegelaten blijft op de Europese markt. 18 lidstaten stemden voor, 9 landen waaronder België stemden tegen. Portugal onthield zich. Glyfosaat wordt gebruikt in het verdelgingsproduct Roundup en is omstreden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is.

De 28 lidstaten van de Europese Unie buigen zich al maanden over het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van glyfosaat te verlengen. Op 15 december zou die licentie normaal gezien aflopen. 

De meerderheid van de Europese landen heeft zich nu achter een verlenging van glyfosaat geschaard. 18 landen, waaronder Nederland en Duitsland, stemden voor. België stemde tegen, Portugal onthield zich. 

Glyfosaat mogelijk kankerverwekkend

Wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen of de chemische stof kankerverwekkend is of niet. De Wereld­gezondheids­organisatie beschouwt de stof als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen". Andere instellingen, zoals het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) vinden geen verband. Uit gelekte documenten bleek eerder al dat Monsanto, de producent van onkruidverdelger Roundup, er alles aan deed om glyfosaat zo positief mogelijk voor te stellen.

In België is het gebruik van Roundup sinds juni verboden voor particulieren. Test-Aankoop pleit ervoor om uit voorzorg ook de verkoop van het product aan particulieren te verbieden. Volgens de consumentenorganisatie zijn er voldoende alternatieven voor de particuliere tuinder om onkruid op een ecologische manier te bestrijden.

Europa is gezwicht voor de grote agrobedrijven en kiest niet voor ons leefmilieu en onze gezondheid

Joeri Thijs, Greenpeace

Boerenbond ziet liever verlenging van 15 jaar

Professionele gebruikers, zoals landbouwers, mogen wel nog glyfosaat gebruiken. De Boerenbond is dan ook tevreden met de verlenging, maar betreurt dat die goedkeuring voor slechts 5 jaar geldt. Oorspronkelijk zou de vergunning voor 15 jaar worden verlengd. "Het glas is halfvol of slechts voor een derde vol", vinden ze bij de Boerenbond.

De Boerenbond vindt het ook jammer dat er zo veel commotie is ontstaan over het gebruik van glyfosaat. "De verlenging van glyfosaat zou op wetenschap gebaseerd moeten zijn. Als Europa een Agentschap voor Voedselveiligheid heeft, dan moet het dat ook erkennen. Men is beginnen te twijfelen aan zijn eigen instellingen."

Milieuorganisaties zoals Greenpeace zijn ontgoocheld over de verlenging van glyfosaat. "We stellen vast dat de Europese Commissie en de meeste lidstaten gezwicht zijn voor de belangen van de grote agrobedrijven en niet kiezen voor de bescherming van ons leefmilieu en de Europese burgers."  

Meest gelezen