Maxime Anciaux - All rights reserved

Facebook laat algoritme zoeken naar zelfmoordgedachten (maar niet in de EU)

Facebook gaat voortaan automatisch berichten screenen op zelfmoordgedachten. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Opmerkelijk: de toepassing wordt niet in de Europese Unie uitgerold wegens strengere regels. 

Facebook zet al langer in op het herkennen van onrustwekkende gedachten in berichten, foto's en video's. Alleen zijn het momenteel de andere gebruikers van de sociaalnetwerksite die daarvoor moesten zorgen. Zo konden mensen bepaalde berichten gaan rapporteren, waarna een team van Facebook zelf ging bekijken of ze bepaalde hulp moesten bieden.

Automatisch systeem

Dat alles duurde soms behoorlijk lang en dus gaat Facebook nu voor een automatisch systeem waarbij zulke berichten worden opgemerkt door een algoritme. Concreet zal een programmaatje alle berichten van de 2 miljard gebruikers gaan screenen om te kijken of er verontruste boodschappen tussenzitten.

En ook de reacties op de berichten worden bekeken. Als op een bepaalde post of video redelijk wat berichten als "alles oké?" of "kan ik helpen?" komen, dan kan dat een teken aan de wand zijn.

Niet in EU

De toepassing wordt momenteel over de hele wereld uitgerold, behalve in de Europese Unie. Volgens Facebook komt dat omdat de privacywetgeving er strenger is. De sociaalnetwerksite zou wel gesprekken aan het voeren zijn om het alsnog te kunnen toepassen. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen