Frankrijk wil glyfosaat verbieden en gaat zo in tegen beslissing van Europa

Frankrijk wil uiterlijk binnen de 3 jaar glyfosaat verbieden. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt, net nadat Europa gestemd heeft om glyfosaat toch toe te laten de komende 5 jaar. Frankrijk was 1 van de 9 landen die tegen stemden.

“Ik heb de regering gevraagd om de nodige maatregelen te nemen om het gebruik van glyfosaat te verbieden in Frankrijk, van zodra er alternatieve middelen zijn gevonden." Zo schreef president Macron op Twitter. Het verbod moet er komen binnen de 3 jaar. 

Frankrijk verzet zich op die manier tegen de beslissing van Europa enkele uren eerder. De meerderheid van de Europese lidstaten stemden voor een verlenging van de vergunning van glyfosaat met 5 jaar. 18 landen stemden voor, 9 landen stemden tegen, waaronder Frankrijk en België. De Franse eerste minister Edouard Philippe liet ook al weten dat Frankrijk de beslissing van Europa betreurt. Hij vraagt de Europese Commissie om  zo snel mogelijk de evaluatiemethoden voor chemische stoffen te herbekijken.

Het gebruik van glyfosaat is omstreden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Zo waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie eerder dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen". Onderzoek van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid daarentegen heeft geen verband gevonden tussen glyfosaat en kanker. 

Frans minister van Landbouw Stéphane Travert is tevreden dat er eindelijk een Europees akkoord is na maanden van discussie. Hij is ook tevreden dat de verlenging uiteindelijk ingekort is van 10 naar 5 jaar. Maar ook hij roept op om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar alternatieve onkruidverdelgers in plaats van het bekende Roundup. “We moeten die 5 jaar gebruiken op een positieve manier."

In België is het gebruik van glyfosaat nu al verboden voor particulieren. Landbouwers en andere professionele gebruikers mogen het product wel nog gebruiken.

Meest gelezen