archieffoto

President Hernández eist overwinning op in Honduras

 In Honduras heeft zittend president Juan Orlando Hernández tijdens een toespraak voor zijn aanhangers de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. De exitpolls zetten hem met 44 procent op een comfortabele voorsprong op televisiepresentator Salvador Nesralla (34,7 procent) en academicus Luis Zelaya (17,7 procent). De kiescommissie maakte nog geen (voorlopige) resultaten bekend.

Het is voor het eerst in de recente geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land dat een zetelend president zich kandidaat stelde voor een tweede ambtstermijn. Hoewel dat in strijd is met de grondwet, beslist het Hooggerechtshof in 2015 om de weg vrij te maken voor een mogelijk herverkiezing van de staatsleider. 

Nu ziet het ernaar uit dat Hernández aan een tweede termijn mag beginnen. Daarin zal hij grote hervormingen moeten doorvoeren. Honduras gaat gebukt onder escalerend geweld en criminaliteit.

De machtige jeugdbendes - de zogeheten Mara's - zijn in drugshandel en afpersing verwikkeld en domineren hele wijken. Veel Hondurezen vluchten voor het geweld en proberen illegaal de Verenigde Staten binnen te geraken. Bovendien heerst in Honduras ook grote sociale ongelijkheid: ruim 60 procent van de bevolking is er arm, 38 procent leeft zelfs in extreme armoede.

Meest gelezen