Nostalgie troef: VRT NU zet "Postbus X", "W817" en co online

"Postbus X", "Samson & Gert", "Kulderzipken", "Spring", "W817", "De boomhut", ... Het lijstje van succesvolle Ketnet-programma's is lang. Om de 20e verjaardag van de zender te vieren, zet VRT NU een heleboel programma's online. Keer even terug mee in de tijd.

Twintigers en dertigers kennen ze wel, de populaire Ketnet-programma's die mee hun kinder- en jeugdjaren vorm hebben gegeven. Zij kunnen de komende weken maar best wat tijd vrijmaken in hun agenda, want op VRT NU staat sinds vanochtend een uitgebreid aanbod van oude Ketnet-programma's. Een nostalgisch traantje wegpinken? Het kan hier en nu. 

1. "Liegebeest"

"Liegebeest" is meteen het oudste programma dat even opnieuw te zien is. De serie werd aanvankelijk in de jaren 80 uitgezonden op de toenmalige BRT, maar kreeg begin de jaren 2000 een nieuw leven met herhalingen op Ketnet.

Zowel (een beetje) jonger als (een beetje) ouder herinnert zich dus ongetwijfeld het groene slangachtige wezen dat altijd leugens vertelt en in een middeleeuws kasteel woont. Onder meer Door Van Boeckel, Sien Eggers, Chris Cauwenberghs en Paul Codde zijn te horen. 

2. "Postbus X"

Nog zo'n serie die oorspronkelijk begon op BRT is "Postbus X" - een spin-off van "Merlina" - die eveneens later werd heruitgezonden op Ketnet. Wie herinnert zich niet Pol Tack, de ex-detective van "Merlina", die in deze serie "reporter" is voor De Ravenburgse Post? Alleen blijkt al gauw dat de redactie een dekmantel is voor Postbus X, een organisatie die mensen helpt met problemen. Pol Tack krijgt daarbij assistentie van Jonathan Hiks, Bodo van het Melkhuisje en Jessie Cums.

3. "Kulderzipken"

Met "Kulderzipken" gaan we nog een laatste keer wat verder terug in de tijd. De serie liep net voor de start van "Ketnet", maar werd ook aan de nieuwere generaties meegegeven op de kinderzender. 

"Kulderzipken" draait rond de gelijknamige boerenjongen die het leven in het sprookjeskasteel van koning Jozef en zijn brutale dochter Prieeltje geregeld overhoop komt halen. Een jaar geleden kon MNM-presentator Peter Vandeveire praten met Kulderzipken, Prieeltje en koningin Angina, twintig jaar na de laatste opnames. 

4. "Samson & Gert"

We moeten er niet flauw over doen: "Samson & Gert" is wellicht het populairste programma van de afgelopen twintig Ketnet-jaren. In totaal zijn er - verspreid over 27 jaar - zo'n achthonderd afleveringen (!) opgenomen. Het merendeel dateert van voor 2006, maar de afgelopen jaren zijn er ook nog enkele nieuwe reeksen gemaakt. Iemand die Gertje, Samson, de burgemeester, Octaaf, mevrouw Jeannine of kapper Albertoooooo niet kent? We denken het niet.

5. "De boomhut"

"Hey, fa!" Het waren de woorden waarmee Alida jarenlang de Ketnet-kijkers verwelkomde in haar "boomhut". Vandaaruit keek de presentatrice samen met Peter Paulus Post naar de wereld, met verschillende rubrieken. Eindigen deed ze steevast met een liedje of een gedicht in een vreemde taal. Enkele jaren geleden had VRT NWS nog een interview met Alida Neslo, waarin ze terugkeek op die periode. 

6. "W817"

Steve, Birgit, Zoë, Tom, Akke en Jasmijn. Met "W817" had Ketnet voor het eerst een serie die zich richtte op de jeugd. Begin de jaren 2000 werden in totaal 130 afleveringen gemaakt van de reeks die zich afspeelde in een studentenhuis waar zes jongeren verbleven. En zoals het gaat in series hadden ze elk wel hun eigen specifieke karaktereigenschappen.

7. "En daarmee basta!"

Vijf jaar na "W817" kwam Ketnet met een nieuwe jeugdserie in de vorm van "En daarmee basta!". Deze keer geen bende studenten, maar wel Joost, een jongen die samen met zijn vader Bert en broer Ruben woont. Wanneer hij vrij is, trekt hij zich terug in de kelder met zijn vrienden. En net zoals bij elke serie waren er ook hier hilarische momenten tijdens de opnames. 

8. "Spring"

En ook "Spring" zit wat in dezelfde categorie als "W817" en "En daarmee basta!". De Studio 100-serie over een groep jongeren die zichzelf én de wereld ontdekken in en rond een dansschool was jaren aan een stuk ontzettend populair. In de reeks hadden enkele personages ook een eigen muziekband. Even later kwam er ook een échte band onder dezelfde naam.

9. "De grote boze wolf show"

"De grote boze wolf show" is vooral een poppenspel met wolf Willie in de hoofdrol. Hij wil in zijn show vooral aantonen hoe geweldig hij zélf is. Daarbij heeft hij het vaak gemunt op de zusjes Lullu en Rita en de drie biggetjes Eddy, Reddy en Freddy. 

10. "Level X"

Onder het motto "het moeten niet allemaal reeksen zijn", brengt VRT NU ook enkele spelprogramma's even terug naar het (computer)scherm. Zo ook "Level X", een quiz waarbij twee spelers het tegen elkaar opnemen. Quizmaster Henk Vermeulen stelde vragen over verschillende thema's: van aardrijkskunde, over rekenen tot taal.

Vooral de finale is wellicht bij de meesten blijven hangen in de herinneringen. Daarin werd het gezicht van de verliezer op een groot scherm gezet, zij het wel door elkaar gehaald in verschillende puzzelstukken. Het was aan de winnaar om het gezicht weer op de juiste plek te krijgen.

11. "100% bakvis"

Nog zo'n informatief programma was "100% bakvis", waarbij An Jordens en Ilse Van Hoecke elke week verslag uitbrachten over alles wat "hip, tof en cool" is. Wat zijn de nieuwste hebbedingetjes? Naar wie kijken de Ketnet-kijkers op? Waar praten ze met hun vrienden over? Alle vragen werden beantwoord. 

12. "Stafari"

Vooraleer Staf Coppens naar VTM trok, was hij een tijd lang actief bij Ketnet. Daar maakte hij onder meer "Stafari", een programma waarbij hij samen met zijn hond Wafke - of Blafke - naar verschillende plekken ging om iets meer te weten te komen over verschillende dieren.

13. "Junior Eurosong"

Daarnaast biedt VRT NU ook enkele afleveringen aan van "Junior Eurosong", de voorrondes die een kandidaat moesten opleveren voor het "Junior Eurovisiesongfestival". X!nk mocht de spits afbijten. De groep won in 2003 "Junior Eurosong" met "De vriendschapsband" en mocht zo dus ook naar Denemarken om ons land te vertegenwoordigen. 

De programma's zijn tot eind december te bekijken via VRT NU.

Meest gelezen