AP

Het verschil tussen Meghan Markle, Kate Middleton en Grace Kelly

E.i.n.d.e.l.i.j.k. Ze is ná maanden van speculatie voorgesteld. Meghan Markle wordt de volgende Britse hertogin -nee, geen prinses- en haar komst toont alle gelijkenissen met die van die andere Hollywoodactrice die furore wist te maken aan het mondaine Monegaskische hof: Grace Kelly. De kans is echter bijzonder klein dat Meghan ongelukkig wordt. Ze weet maar al te goed waar ze aan begint -Kelly was op dat vlak redelijk naïef- en ze kan rekenen op een bataljon ervaren adviseurs. Niets lijkt Meghan zelfs in de weg te staan om schoonzus Kate Middleton te overtreffen. La Markle brengt een serieuze lading glamour & glitter mee.   

Het Britse hof kent nogal wat van public relations en van uitgekiende strategieën. Of dacht u dat de kleine George en Charlotte zomaar meegaan met prins William en Kate Middleton op officiële reis naar Canada of Polen? De aaibaarheid en schattigheid spelen vaak een rol naar de pers en publieke opinie toe.

Maar de liefde, dát heb je niet helemaal in de hand. Niemand kon voorspellen dat prins Harry met een Amerikaanse actrice naar huis zou komen, laat staan een zwartharige. Zijn voormalige vriendinnen waren blondines, de Zuid-Afrikaanse Chelsy Davy (foto onder) en de Britse Cressida Bonas. Twee schoonheden met lange benen die het verschillende jaren met de amusante prins uithielden, maar de druk van buitenaf en de gouden kooi konden hen niet volledig binden aan hem. 

2006 Tim Graham

Harry, het piepkuiken op zoek naar

Toegegeven: Harry was toen (piep)jong en zijn wilde haren bijlange niet kwijt. Hij durfde al eens marihuana roken, in een nazikostuum op een verkleedfeestje opdagen of gewoon stripbiljart in Las Vegas spelen. Pas toen hij in Afghanistan diende als Apache-piloot voor het Britse leger kwamen de jaren van verstand. Tien jaar is hij actief geweest als militair. 

Op zijn 30e zegt hij plots te willen "nadenken over zijn verdere beroepskeuzes". De losbol begint zich in te zetten voor goede doelen, net zoals zijn moeder Diana voor kwetsbare kinderen in Afrika met Sentebale, maar evengoed voor veteranen. Hij vraagt aandacht voor de gevaren van hiv - laat zich openlijk testen - en zet zijn schouders onder de campagne Heads Together die mentale gezondheidszorg op de kaart zet.

Het zou geweldig zijn om iemand naast me te hebben om de druk te delen

Harry laat regelmatig vallen dat een gezin zeer welkom zou zijn. De "gekke nonkel spelen" voor de kinderen van broer William is leuk, maar er is meer. "Ik zou graag kinderen hebben. Het zou geweldig zijn iemand naast mij te hebben om de druk te delen", deelde Harry mee in 2015 tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland.

AFP or licensors

Grace Kelly eenzaam in het mondaine Monaco

Die iemand heeft hij na twee jaar gevonden: Meghan Markle, the-girl-next-door, de dochter van een gescheiden yogalerares/maatschappelijk werkster en cameraman/lichttechnicus. Meghan heeft met haar rol in "Suits" al enkele jaren een vaste job in het wispelturige Hollywood.

De parallellen zijn te trekken met de ravissante Grace Kelly in de jaren 50. Kelly is de muze van regisseur Alfred Hitchcock, een gevierd actrice in de VS en in 1955 Oscarwinnares met "The country girl" met Bing Crosby. Ze schittert naast Cary Grant en Clark Gable, maar wordt verliefd op de knappe prins-met-snor van Monaco.

Ze volgt Rainier blindelings en stopt met acteren. Grace ziet het mondaine en zonnige leven voor zich, maar kan zich vast moeilijk inbeelden hoe het leven aan het hof er werkelijk aan toegaat. Al snel volgen drie kinderen, Caroline, Albert en Stéphanie om de Grimaldi-opvolging te verzekeren. Maar dolgelukkig is Grace niet. Begeleiding is er niet in die tijd, laat staan een handleiding "van actrice tot prinses in zeven stappen". Collega-actrice Lee Grant bezoekt Grace in 1977 voor een documentaire en vindt "een sprookje met barsten". "Als de camera's niet draaien, lucht de prinses haar hart. Haar leven zit vol restricties", aldus Grant.

AP

De hel zijn de anderen, of toch de broer en zus

Dát zal Meghan alvast niet overkomen. Anno 2017 is het concept van een koninklijk leven alombekend, zeker dat aan het Huis van Windsor. Vele (burger)meisjes struikelden, denk maar aan Diana Spencer (de ex van kroonprins Charles en moeder van prins Harry) en Sarah Ferguson (de ex van prins Andrew).

De Queen zal zich geen derde keer verslikken in schandalen en voorziet voldoende begeleiding voor nieuwkomers. Zo stond Sophie Rhys-Jones, de echtgenote van prins Edward én de enige wiens eerste huwelijk standhoudt, Kate Middleton in het begin met raad en daad bij. Meghan kan nu al rekenen op haar schoonzus -dat verklapte ze gisteren in het interview- en ongetwijfeld op Harry en een stevig legertje aan adviseurs.

Die adviseurs kunnen handig van pas komen, want Meghan heeft nog een veel oudere halfbroer en -zus. Thomas en Samantha zijn het best loslippig te noemen. Zo omschreef Samantha Meghan in kranten als "oppervlakkig, financieel egoïstisch en een sociale klimmer". Thomas deelde met het glossymagazine Grazia (gratis of tegen een smak geld?) familiekiekjes van zijn bekende zus. De hel zouden wel eens de anderen kunnen zijn voor Meghan. Ook haar nochtans zwijgzame ex-man en producer Trevor Engelson plant inmiddels een tv-serie over een man wiens vrouw hem laat staan voor een prins...

Nu, er is altijd wel een sprankeltje hoop dat niet alles komt bovendrijven. Kate Middleton heeft een oom die in oktober werd aangehouden op verdenking van partnergeweld. Maar dat nieuws bleef vrijwel onder de radar.

Flirten met de camera en met fashion

Meghan heeft alvast een stevig streepje voor op haar voorgangers. Als actrice weet ze de camera's en groothoeklenzen te bespelen en kan ze haar mimiek perfect onder controle houden. Poseren, een rode loper, interviews, ze heeft bakken ervaring. De 36-jarige Amerikaanse ster weet als geen ander zich te kleden, ze had niet voor niets een lifestyleblog. Hoewel er voortaan een rem zal staan op de diepte van haar decolleté of op haar blote buik. Het mag dat tikkeltje uitdagender zijn dan -de stijlvolle of is het eerder saaie- Kate (die is tenslotte de vrouw van een toekomstige koning), maar niet té.

Toen Meghan op de Invictus Games met Harry een partijtje rolstoeltennis bijwoonde, was er al gemor op haar ripped jeans of jeans met gaten. Volgens de ene een je reinste flater, volgens de andere helemaal hip. Voor de verlovingsfoto's koos Meghan alvast een trendy witte jas tegenover een druilerige achtergrond. Binnen het uur was de jas van het Canadese Line the Label (uiteraard) uitverkocht. Of het fameuze Meghan-effect dat de economie extra zuurstof geeft, net zoals het Kate-effect dat in 2015 alleen al de kledingverkoop liet stijgen met een slordige 170 miljoen euro.

Meghan is bovendien de ideale ambassadeur voor de Britse monarchie in de VS én Canada. Een peiling vorig jaar in Canada maakte duidelijk dat zeker niet elke Canadees royalty genegen is. In het Franssprekende Québec wil amper 42% dat de Queen staatshoofd blijft, in het Engelstalige gedeelte is dat 64%. Er is werk aan de winkel, en Meghan is welgekomen.

2015 George Pimentel

Met haar portie glamour & glitter kan Meghan gerust Kate overstijgen, zeker met een Harry aan haar zijde die al eens van het geëffende pad durft af te wijken. Ze laten hun affectie naar elkaar toe meer zien dan Kate en William dat doen: grijpen elkaar vast, knuffelen of geven een ongedwongen zoen. De liefde spat letterlijk van het scherm af. Kate en William doen dat bewust niet om de aandacht niet af te leiden. Duty first, de regel die de Queen eigenlijk al 70 jaar hanteert met prins Philip, en een zekere mystiek in stand houdt.  Hopelijk zal de Queen tegen Harry en Meghan in de toekomst niet moeten zeggen: "I told you so."  

Meest gelezen