Videospeler inladen...

Merkel kiest voor sociaaldemocraten als partners voor "stabiele regering"

De vorming van een nieuwe Duitse regering slaat een nieuwe richting in. Bondskanselier Angela Merkel kiest ronduit voor een voortzetting van de huidige coalitie met de sociaaldemocratische SPD. Die zou nu stilaan haar "Nein" tegen Merkel willen laten vallen.

De verkiezingen van eind september hebben de kaarten geschud in Duitsland en het resultaat ligt erg moeilijk. Vorige week trok de liberale FDP zich terug uit coalitiegesprekken met de conservatieve alliantie CDU/CSU van Merkel en de groenen.

Na de bijeenkomst van haar partijbureau vandaag liet Merkel horen dat ze resoluut kiest voor een nieuwe coalitie met de SPD, met wie ze de voorbije vier jaar regeerde. Volgens haar is dat nodig om een stabiele regering te vormen en hebben zowel Duitsland als de Europese Unie dat nodig.

Merkel trapt de bal dus nu in het kamp van de SPD, maar die partij heeft bij de verkiezingen een historische nederlaag geleden en topman Martin Schulz wou liever vier jaar in de oppositie zijn wonden likken. Toch neemt ook binnen de SPD de druk toe om met Merkel aan tafel te gaan zitten. Dat is onder meer het gevolg van de druk van bondspresident Frank-Walter Steinmeier, een SPD'er en gewezen minister onder Merkel.

De SPD zit dus nu tussen hamer en aambeeld: als ze Merkel wandelen stuurt, lijkt het erop alsof ze haar verantwoordelijkheid als tweede partij van het land wil ontlopen. Of de partij stapt mee in een regering, die haar misschien later nog meer stemmen zou kunnen kosten. Daarom gaan er in de SPD stemmen op om eventueel de groenen mee te trekken in een coalitie, ook als die niet echt nodig zijn om een meerderheid te krijgen. Dan zou de SPD zich enigszins kunnen afdekken op de linkerflank.

 

Meest gelezen