AP2005

Nieuw op 1/12: studiejaren afkopen, zonnebankcentra waarschuwen en met je huisdier naar het ziekenhuis

Een nieuwe maand betekent nieuwe dingen en dat is ook zo op 1 december. Vanaf dan kan iedereen op dezelfde manier studiejaren afkopen voor zijn of haar pensioen en zonnebankcentra moeten waarschuwingen ophangen. En er is meer.

Studiejaren

Studiejaren afkopen om vroeger met pensioen te kunnen en een hoger pensioen te krijgen, was al langer mogelijk. Met de hervorming die op 1 december ingaat, wordt die regeling voor iedereen, zowel ambtenaren, werknemers als zelfstandigen, op dezelfde leest geschoeid.

Afkopen van studiejaren kan voortaan voor 1.500 euro per diplomajaar, ongeacht het stelsel, binnen de tien jaar na het afronden van de studies. Nadien ligt het bedrag hoger. Ambtenaren konden, net zoals werknemers uit de privé, al langer hun studiejaren afkopen, maar ambtenaren konden dat gratis.

De hervorming voorziet in het verdwijnen van de gratis diplomabonificatie voor ambtenaren. Zij zullen net als werknemers en zelfstandigen 1.500 euro moeten neertellen per diplomajaar in ruil voor een hoger pensioen. De nieuwe procedure voor het afkopen van studiejaren geldt voor mensen die vanaf 1 december 2018 met pensioen gaan.

Zonnebankcentra

In zonnebankcentra moeten voortaan grote affiches hangen die de klanten erop wijzen dat het gebruik van zonnebanken huidkanker kan veroorzaken. Een maatregel van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om het bewustzijn over de gevaren te verhogen, naar analogie met de waarschuwingen op pakjes sigaretten.

Zonnebankcentra moesten al langer waarschuwen voor de gezondheid, maar die boodschappen zullen nu nog meer moeten opvallen. Zo moet er vanaf 1 december aan het onthaal een affiche hangen (minimaal A3-formaat), waarop in het groot "Gebruik van zonnebanken kan huidkanker veroorzaken" staat, gevolgd door nog een reeks waarschuwingen.

Samson

Op 1 december opent Villa Samson de deuren naast het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette. De patiënten krijgen in Villa Samson de mogelijkheid om hun eigen huisdier te ontvangen of een van de villahonden- of katten te ontmoeten in een huiselijke sfeer.

In de voormiddag vinden er sessies dierentherapie plaats in Villa Samson en in de namiddag zijn er bezoekuren. Zowel jong als oud kan genieten van de genegenheid van de dieren, in zoverre het ziektebeeld dat toelaat. In de villa zelf worden bovendien feromonen (natuurlijke chemische bestanddelen die door zowel mensen als dieren worden afgescheiden om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken, red) verspreid, zodat de katten en honden op hun gemak zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een dier een belangrijke rol kan spelen in het genezingsproces.  

Luxemburg

Een treinabonnement vanuit de provincie Luxemburg naar het Groothertogdom Luxemburg wordt vanaf 1 december goedkoper. Daarnaast kan je gratis parkeren aan je vertrekstation. Een maandabonnement om te pendelen wordt vanaf 1 december 13,5 euro goedkoper; een jaarabonnement 135 euro. Wie zo'n abonnement heeft, kan ook gratis parkeren aan de treinstations in de provincie Luxemburg en aan de stations van Jemelle (provincie Namen) en Trois-Ponts (Luik).

"Elke dag trekken bijna 40.000 in België wonende werknemers naar het Groothertogdom Luxemburg. Het openbaar vervoer heeft voor die verplaatsingen veel potentieel", aldus minister van Mobiliteit François Bellot (MR). "Daarom is het belangrijk de treintarieven en het parkeren aan stations aantrekkelijk te maken."

Meest gelezen