Videospeler inladen...

Noren zijn boos over "bloedbad" met rendieren die onder treinen lopen

Het voorbije weekend zijn meer dan honderd rendieren in Noorwegen aangereden door treinen. Blijkbaar waren de treinbestuurders dit jaar niet gewaarschuwd voor een jaarlijkse trek van die dieren.

Zaterdag zijn er in Noorwegen niet minder dan 65 rendieren omvergereden en gedood door een goederentrein. Elders zijn er de voorbije dagen bij andere incidenten nog eens 41 van die beesten omgekomen.

De Noorse radio NRK spreekt over "een bloedbad" en veel Noren zijn verontwaardigd door de plotse opstoot van ongelukken met die dieren. De voorbije jaren zouden er al meer dan 2.000 rendieren gedood zijn door treinen.

In Noorwegen lopen er minstens een kwart miljoen rendieren min of meer los rond. Rond deze tijd van het jaar brengen de eigenaars de dieren naar hun wintergebieden, waar ze gemakkelijker aan voedsel kunnen geraken. Daarbij doen zich dan vaak ongelukken voor met auto's of treinen.

Normaal worden de treinbestuurders telkens gewaarschuwd om trager te gaan rijden als die "transhumance" met rendieren op gang komt, maar door een technisch probleem is dat dit jaar niet gebeurd. Dat verklaart het hoge aantal gedode dieren van de voorbije dagen.

De eigenaars van de rendieren zijn woedend en eisen al jaren dat er een hek wordt gebouwd langs spoorlijnen om dergelijke ongelukken te voorkomen. In Finland is dan weer een speciale app ontwikkeld, waarbij chauffeurs via hun smartphone gewaarschuwd worden als ze in een gebied komen waar veel rendieren rondlopen.

Meest gelezen