Videospeler inladen...

Vanaf deze week nultolerantie voor geweld tegen politie: "Goed signaal"

Vanaf deze week geldt er een nultolerantie voor geweld tegen de politie. Dat staat in een omzendbrief aan de parketten die deze week van kracht gaat. Politievakbond VSOA is tevreden: "Het is een goed signaal dat ieder feit van geweld – ook verbaal – tegen de politie bestraft wordt."

De cijfers die Het Laatste Nieuws vanmorgen naar buiten bracht spreken boekdelen: vorig jaar registreerde de politie 8.400 gevallen van agressie tegen agenten, waarvan 800 met slagen. Tijdens de rellen van afgelopen weekend liep een politieagent nog een schedelbreuk op.

Maar vanaf deze week geldt er een nultolerantie voor geweld tegen politie. Elke daad van geweld - fysiek of verbaal - moet worden vervolgd. Als er sprake is van arbeidsongeschiktheid moet er bovendien een onderzoeksrechter worden aangesteld. Dat staat in een omzendbrief aan de parketten. 

"Goed signaal dat ieder feit van geweld – ook verbaal – tegen de politie bestraft wordt"

Politievakbond VSOA is alvast tevreden met de beslissing, want nu blijven er volgens hen te veel zaken onbestraft. "Wij weten dat er slechts 40 procent werkelijk vervolgd wordt, 60 procent van de gevallen werd geseponeerd de voorbije jaren. De cijfers zijn zelfs zwaar onderschat: in de praktijk moet dat cijfer maal twee of drie", zegt Vincent Houssin.

"Het is een goed signaal dat ieder feit van geweld – ook verbaal – tegen de politie bestraft wordt. We hebben nooit gevraagd dat iedereen naar de cel moet, een kleine boete kan ook het perfecte signaal zijn dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt."  

Meest gelezen