Parket: "Eén derde van jongeren die deelnamen aan Brusselse rellen afkomstig uit Vlaanderen"

Het Brusselse parket heeft een balans opgemaakt van de rellen in onze hoofdstad afgelopen weekend. Eén derde van de jongeren die zaterdagavond amok maakten in Brussel, was afkomstig uit Vlaanderen, de rest uit het Brusselse. 

Dit weekend was het opnieuw onrustig in hartje Brussel. Na een manifestatie tegen slavernij in Libië aan het Justitiepaleis richtten tientallen jongeren ravage aan op de Louizalaan. De politie greep meteen in en pakte 71 mensen op: er waren 60 administratieve arrestaties en 11 gerechtelijke. Het parket heeft nu een balans opgemaakt.  

Uit de eerste analyse van de 11 dossiers waren er maar in vier gevallen voldoende elementen om de verdachten voor te leiden: drie minderjarigen en één meerderjarige. De meerderjarige man werd vrijgelaten onder voorwaarden. Eén minderjarige was niet afkomstig uit Brussel en werd ter beschikking gesteld van het parket Oost-Vlaanderen, een andere werd na verhoor vrijgelaten. Volgens de informatie van het parket was hij niet aanwezig bij de vorige rellen en was hij niet bekend bij het gerecht. 

De laatste minderjarige werd voorgeleid bij de jeugdrechter. Hij had met een voorwerp naar een politievoertuig gegooid. Hij was ook betrokken bij de rellen van twee weken geleden. Toen liep een samenkomst van internetfenomeen Vargasss92 op het Muntplein uit de hand. "Op dit moment kunnen we met zekerheid stellen dat minstens 1 persoon geïdentificeerd werd die deelnam aan de rellen van 15 en 25 november. Aangezien de identificaties nog volop lopende zijn, is het niet uit te sluiten dat dit cijfer nog oploopt", laat het parket weten. 

Voorlopig nog geen dossier voor bendevorming

Volgens het parket is de meerderheid van de opgepakte mensen afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar één derde is afkomstig uit Vlaanderen. Voorlopig werd er nog geen dossier geopend voor bendevorming. "Uiteraard wordt er onderzocht of de verschillende verdachten met elkaar in contact staan en op welke manier ze zich organiseren, maar het is te vroeg om er een specifiek dossier voor te openen."

"Kunnen mensen pas voorleiden als we hen kunnen linken aan concrete strafbare feiten"

Het parket weerlegt ook de kritiek dat de relschoppers snel of te snel werden vrijgelaten. "We kunnen mensen pas arresteren en voorleiden als we hen kunnen linken aan concrete strafbare feiten en de voorwaarden van de wet op de voorlopige hechtenis vervuld zijn", klinkt het. 

"Het is ook niet zo dat wanneer iemand bestuurlijk gearresteerd wordt en vrijgelaten in de eerste uren na de feiten, die niet meer zou kunnen vervolgd worden. "Men kan nog steeds een minnelijke schikking opgelegd krijgen of rechtstreeks gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Het overgrote merendeel van de mensen dat voor de correctionele rechtbank verschijnt, wacht de zitting en de behandeling van de zaak trouwens in vrijheid af."  

Meest gelezen