Recordprijzen op veiling van siervoorwerpen van Fabergé

Bij Christie's in Londen is een grote collectie siervoorwerpen, juwelen en prullaria van de Russische ontwerper en goudsmid Fabergé geveild. Er werden recordbedragen neergeteld, tot 900.000 euro. Er waren nochtans geen Fabergé-eieren bij...

Bijna alle voorwerpen behoorden ruim honderd jaar geleden tot de Russische koninklijke familie, de Romanovs. Het ging om unieke juwelen en broches, doosjes voor ringen en halssnoeren, speelgoed, sigarettendozen enzomeer. De meeste snuisterijen gingen voor het dubbele van de geraamde prijs onder de hamer.  

Het absolute topstuk was een draagkoetsje van nog geen tien centimeter groot, uitgevoerd in goud, email, edelstenen, zijde en andere hoogwaardige grondstoffen. De familie van de tsaar kocht het kleinood rond 1903 in Sint-Petersburg. Het veranderde nu voor bijna 900.000 euro van eigenaar. Het kleinood is bijzonder fijn gedetailleerd uitgevoerd, de deurtjes hebben scharnieren en draaien open, de draagbaren kunnen weggenomen worden.  

Ook enkele sigarettendozen uitgevoerd in goud en andere edelmetalen waren erg succesvol en werden geveild voor zowat 100.000 euro. Ooit rookten de tsaren Alexander 3 en Nicolaas 2 sigaretten uit deze dozen. Een broche in de vorm van 'n sneeuwvlok bracht 60.000 euro op. Daarnaast haalden ook allerlei oorringen, halssnoeren, armbanden, en de etuis ervan, erg hoge prijzen. Heel opmerkelijk, opbrengst 800.000 euro, was een zilveren neushoorn met een mechanisme om het dier te laten lopen. Het unieke speelgoedje van zeven en een halve centimeter dateert uit 1909.  Het was een geschenk van tsarina Maria Feodorovna aan haar kleinzoontje prins Vassili. Decennia lang heeft het mechaniekje niet gewerkt. Het is nu hersteld door een deskundige, en voor het eerst hebben hedendaagse ogen de rhino zien bewegen.     

Peter Carl Fabergé (1846-1920) raakte vooral bekend met zijn uitbundig met juwelen versierde eieren. Hij maakte er vijftig. De meesten waren eigenlijk paaseieren die je kon openen om er een verrassing in te vinden, zoals een "Kindersurprise". Zijn bedrijf telde op het hoogtepunt van de roen 500 werknemers.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte het bedrijf op de sukkel en in 1917 vluchtte Fabergé naar Zwitserland. Een achterkleindochter van Carl zet in Londen de traditie op kleine schaal verder.  

Meest gelezen