Termont over betoging Gent: "Enige alternatief was ze uit elkaar kloppen, dan krijgen we Brusselse toestanden"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) heeft gereageerd op de onrust in zijn stad gisterenavond. "De politie heeft uitstekend werk geleverd. Zo'n betoging moet kunnen doorgaan, het enige alternatief was ze uit elkaar kloppen. En dan krijgen we Brusselse toestanden." Toch dient Termont klacht in. 

In de Gentse binnenstad waren gisterenavond zo'n 250 mensen door de straten getrokken. Ze protesteerden tegen het stadsbestuur en tegen Roma. Na de manifestatie werden vier mensen opgepakt en na verhoor weer vrijgelaten. Maar de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) laat het daar niet bij. Hij dient klacht in tegen de betogers.  

Wie er opgeroepen heeft tot de betoging, is nog niet geweten. "Maar het komt ongetwijfeld uit het extreemrechtse milieu. Ik heb ook een gemeenteraadslid van Vlaams Belang zien lopen", zegt burgemeester Daniël Termont in "De wereld vandaag" op Radio 1. Het plan was om de betoging te gedogen, hoewel ze niet aangevraagd was. "Maar in deze gingen de betogers werkelijk de paden te buiten. Er waren zeer racistische uitlatingen, de Hitlergroet werd gemaakt..." 

Het stoort Termont niet dat ze hem als politicus viseerden, wel dat ze zich racistisch uitlieten. "Ik ben een publiek en politiek figuur, ik moet daartegen kunnen. Zelfs als ik het zelf niet plezant vind. Maar hier ging het - ook - over regelrecht racistische uitlatingen en probeerden de betogers een nachtopvang binnen te dringen. Dat gaat te ver." Termont heeft dan ook beslist om klacht in te dienen. 

"Enige alternatief was betoging uit elkaar te kloppen. En dan krijgen we Brusselse toestanden"

De politie heeft volgens hem uitstekend werk verricht. "We konden niet anders dan ze te laten doorgaan. Het enige andere alternatief was om ze uit elkaar te kloppen. En dan krijgen we Brusselse toestanden. Maar tussen een mening uiten en de wet overtreden zit een zeer groot verschil. Nu hebben we de schade kunnen beperken tot één glasraam dat gesneuveld is."

Meest gelezen