Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

The New York Times betreurt "de normalisering" van nazisympathisant

Veel lezers hadden verontwaardigd gereageerd op een artikel waarin een aanhanger van het nazisme als een "normale Amerikaan" werd voorgesteld.

In het artikel had de krant een portret geschetst van Tony Hovater, een man uit Ohio die als "de nazisympathisant next door" werd omschreven. Het was een beschrijving van zijn dagelijks leven, van zijn vrouw, zijn "normale" manier van leven en zijn voorliefde voor typisch Amerikaanse tv-series zoals "Seinfeld".

Heel wat lezers hadden echter aanstoot genomen aan de wat ze een vergoelijking van extreemrechts en racistisch gedachtegoed beschouwden, terwijl ze vonden dat de journalist van het artikel te weinig kritisch was over uitlatingen van de nazisympathisant.

The New York Times heeft de titel van het artikel intussen afgezwakt op zijn site en een reactie verspreid. Daarin verontschuldigt de krant zich voor de gekwetste gevoelens van veel lezers, maar tegelijk wil de krant aantonen "in welke mate haat en extremisme veel normaler zijn geworden in de Amerikaanse samenleving dan velen tot nu toe dachten". De voorstelling van Hovater als "een normale man" past daarin, maar anderzijds merkt de reactie ook op dat in het artikel wel degelijk werd gewezen naar omstreden Facebookposts van de man over blanken in Amerika en hakenkruisen.

The New York Times is een van de kranten die de voorbije jaren erg kritisch stonden tegenover de opmars van blanke racisten, neonazi's en de alt-right beweging in de Verenigde Staten.

Meest gelezen