Videospeler inladen...

Van Besien: "Eerst praten met Tom Meeuws over zijn contacten met Land Invest, dan oordelen"

Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien  (Groen) gaat praten met zijn kopstuk Tom Meeuws (SP.A) over zijn contacten met Land Invest. Daarna zal Van Besien de situatie evalueren. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". Eerder vandaag raakte bekend dat Tom Meeuws zijn werk bij het consultancybedrijf EV Consult gaat afbouwen. Die beslissing was naar eigen zeggen al twee weken geleden genomen, nog voor bleek dat de politicus contacten had met bouwpromotor Land Invest.

De voorbije weken kregen het Antwerpse stadsbestuur en burgemeester Bart De Wever (N-VA) behoorlijk wat kritiek over de banden die ze hebben met bouwpromotoren. De commentaar kwam vooral vanuit Samen, de Antwerpse lijst die bestaat uit leden van SP.A, Groen en onafhankelijken. 

SP.A'er Meeuws haalde afgelopen vrijdag nog eens extra zwaar uit naar De Wever, zij het dan niet over dossiers waar Land Invest bij betrokken is. "Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur", zei hij. De Wever had het later die dag, zonder Meeuws bij naam te noemen, over "iemand die bewust liegt" en "insinuaties en intentieprocessen".

Afbouw

Afgelopen weekend bleek dan dat Meeuws zelf ook contacten had met Land Invest, al zei hij niet meteen het probleem te zien. Hij onderhield de contacten vooral vanuit zijn functie bij het consultancybedrijf EV Consult, zo zei hij zelf.

Nu blijkt dat Meeuws zijn functie bij het bedrijf gaat afbouwen. Dat is naar eigen zeggen al twee weken geleden beslist. Zo kan hij zich volop concentreren op de politiek, zo is te horen.

Integriteit

Hoe dan ook wil Samen-voorzitter Van Besien een gesprek met Meeuws. "Integriteit is voor mij essentieel", zegt hij. "Ik heb Tom Meeuws gevraagd om samen te zitten, want ik wil weten wat er is gebeurd. Van a tot z."

"Samen staat aan de kant van de Antwerpenaren, daar kan niet de minste twijfel over ontstaan. Samen staat voor eerlijkere, integere en transparante politiek en daar wijken we geen millimeter van af. Ik zal eerst praten met Tom Meeuws en dan pas oordelen."

Van Besien blijft intussen kritisch over het bouwproject aan de Slachthuissite waar Land Invest betrokken partij is en vraagt nog steeds uitleg daarover van het stadsbestuur. "Land Invest mag er drie keer zoveel woningen bouwen dan in andere grote stadontwikkelingsprojecten", zegt hij. "De leefbaarheid op Den Dam komt hierdoor onder druk te staan."

Freya Piryns

Ondertussen duiken er nog meer namen op van Antwerpse politici die contact hadden met bouwpromotor Land Invest. Filip De Winter van Vlaams Belang werpt vanavond tijdens de gemeenteraad in Antwerpen op dat Freya Piryns (Groen) vorig jaar aanwezig was tijdens een tuinfeest van  Erik Van der Paal van Land Invest.

Piryns, gemeenteraadslid in Antwerpen, heeft het verhaal bevestigd. Ze zegt dat ze daar samen was met haar man,  Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), die goed bevriend is met de familie-Van der Paal. "Het was eenmalig en meer moet daar niet achter worden gezocht", laat ze aan "Terzake" weten.

Meest gelezen