Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Vermeend brein van aanslag luchthaven Istanbul mogelijk gedood in Georgië

De Georgische autoriteiten onderzoeken of Achmed Tsjatajev, het vermeende brein achter de aanslag op de luchthaven van Istanbul, een van de mannen is die enkele dagen geleden werden gedood bij een antiterreuroperatie in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

In Tbilisi hielden speciale troepen vorige week een antiterreuroperatie die ongeveer 20 uur duurde. Drie gewapende verdachten die zich hadden verschanst in een gebouw in de buurt van de hoofdstad en het vuur hadden geopend op de troepen, werden daarbij gedood.

De Georgische autoriteiten vermoeden dat een van de drie Achmed Tsjatajev zou kunnen zijn, de Tsjetsjeense man die verondersteld wordt het brein te zijn achter de aanslag op de luchthaven van Istanbul. Nino Giorgobiani, woordvoerster van de Georgische veiligheidsdiensten, bevestigde dat tegenover het Franse persbureau AFP, maar gaf niet aan welke aanwijzingen er zijn om dat aan te nemen.

"We kunnen er pas zeker van zijn als de deskundigen hun werk hebben afgerond", zei ze. De Georgische veiligheidsdiensten zouden bij hun onderzoek worden bijgestaan door veiligheidsdiensten uit de Verenigde Staten. Tsjatajev stond in 2015 in de VS op een lijst van terreurverdachten gelinkt aan IS of Al-Qaeda.  

Bij de aanslag op de luchthaven van Istanbul in juni vorig jaar kwamen 47 mensen om het leven en raakten meer dan 200 mensen gewond. Turkse media hebben Tsjatajev aangewezen als het brein achter de aanslag. Volgens de krant Hürriyet zou hij aan het hoofd hebben gestaan van terreurbeweging IS in Istanbul. Hij zou de drie zelfmoordterroristen die de aanslag pleegden onderdak hebben geboden toen ze vanuit het voormalige Syrische IS-bolwerk Raqqa Turkije waren binnengekomen.

Meest gelezen