Videospeler inladen...

Hoogste alarmfase op Bali door vulkaan Agung

Op Bali is de hoogste waarschuwingsfase van kracht nu de Agung weer as uitspuwt. Er worden nu meer dan 100.000 mensen geëvacueerd in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan en de internationale luchthaven van Denpasar is tijdelijk gesloten.   

Vanochtend verhoogde de Indonesische overheid de alarmfase tot niveau vier, het hoogste niveau is dat.  De evacuatiezone werd uitgebreid tot 10 kilometer in een straal rond de vulkaan. Zo'n 100.000 inwoners uit een twintigtal dorpen op de flanken van de Gunung Agung ("Grote Berg") moeten hun huis gedwongen verlaten. De vulkaan spuwt nu grote wolken as uit en er zijn af en toe ontploffingen te horen. 

"Het is nu afwachten", zegt Vlaming Frederik De Stercke, die op zo'n 60 kilometer van de vulkaan een restaurant uitbaat. "De overheid verwacht twee tot drie dagen as. Daarna kan het tot een uitbarsting komen. Maar niemand weet of het een grote uitbarsting wordt of dat het beperkt blijft tot een lavastroom."  

Luchthaven dicht, passagiers gestrand

Sinds vanochtend is de internationale luchthaven Denpasar voor minstens 24 uur gesloten. Daardoor zijn de vluchten van zo'n 60.000 passagiers geannuleerd. "Er zijn wel wat annuleringen", zegt Frederick De Stercke. "En sommige toeristen moeten hun reis gedwongen verlengen. Maar er zijn slechtere plaatsen om vast te zitten dan Bali."  Gisteren was ook de luchthaven van het naburige eiland Lombok gesloten.

Volgens de touroperatoren Thomas Cook en TUI zijn er een veertigtal Belgische klanten op Bali. Die zouden "geen impact op hun vakantiebeleving" ondervinden. Denpasar en de meeste toeristische plaatsen zoals Kuta en Seminyak liggen meer dan 75 kilometer ten zuiden van de vulkaan en zouden niet bedreigd worden.

Er zijn slechtere plaatsen om vast te zitten dan op Bali

Vlaming Frederik De Stercke
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Agung rommelt al sinds september

De Gunung Agung is met meer dan 3.000 meter hoogte de grootste berg van Bali. Sinds midden september zijn er signalen dat de Gunung Agung aan het ontwaken is. Toen werden 140.000 mensen geëvacueerd. Een maand later werd het alarmpeil met een graad teruggeschroefd. Op Bali wonen iets minder dan vijf miljoen mensen.

Voor de Balinese hindoes is de Agung een heilige berg en op de flanken staat de Pura Besakih, de oudste en meest belangrijke hindoetempel van Bali. De jongste uitbarsting van Mount Agung dateert van 1963 . Die kostte het leven aan 1.200 mensen. "Intussen zijn we beter voorbereid", zegt de Indonesische overheid. Veel mensen worden opgevangen in scholen en sportcentra, maar ook bij andere Balinezen thuis. Er heerst daar een sterk gemeenschapsgevoel met veel onderlinge solidariteit.

Rond deze tijd van het jaar begint het regenseizoen en zijn er minder toeristen dan normaal, maar toch vermijden veel buitenlanders de voorbije maanden Bali. Veel Balinezen -zowel rijk als arm- hangen economisch af van die toeristen en het huidige gerommel zou de economie van het eiland sinds september al meer dan 110 miljoen dollar hebben gekost.

Meest gelezen