BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Wacht jij ook zo lang voor je gaat tanken? Is dat nu schadelijk voor de wagen of niet?

Het komt dikwijls ongelegen: het brandstoflampje in het dashboard gaat branden. Tijd om te gaan tanken. Sommige mensen maken er een sport van om toch zo lang mogelijk te blijven doorrijden, tot het laatste restje brandstof. Is dat wel goed voor je auto? Volgens sommige websites ga je zelfs best al tanken nog voor het brandstoflampje gaat branden. Wat klopt daarvan?

Iedereen weet dat zijn of haar auto nog wel een tijdje blijft rijden als het waarschuwingslampje van het brandstofpeil gaat branden. Wie té lang blijft doorrijden, riskeert natuurlijk stil te vallen op de weg. Dat is lastig en kan ook gevaarlijk zijn als je daar ander verkeer bij hindert. Dat spreekt voor zich.

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring gebeurt het echter niet vaak dat mensen het zo ver laten komen. “We krijgen veel meer oproepen van mensen die de verkeerde brandstof tanken, dan van mensen die stilgevallen zijn, omdat ze niet op tijd hebben getankt.”

Maakt bezinksel in de brandstoftank wagen stuk?

Maar is het schadelijk voor je auto als je te lang blijft rondrijden op dat laatste restje brandstof? “Bij dieselauto’s van voor het jaar 2000 kan dat problemen geven”, zegt docent Autotechnologie Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool. “Als je daar te lang mee blijft rijden, kan het zijn dat de dieselmotor moet worden ontlucht.” Onderaan de lege brandstoftank kan ook vuil en bezinksel zitten, die de brandstofpomp en -filter kunnen vervuilen.

Maar tegenwoordig rijd je nooit meer echt op dat laatste restje brandstof. “De moderne auto’s zijn zo geprogrammeerd en beveiligd dat ze al stoppen met draaien vooraleer de brandstof echt helemaal opgebruikt is”, zegt ook Kris De Cauwer, docent Autotechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool. Zo kan er nooit bevuilde brandstof in de motor komen. Bij benzineauto’s is het zelfs nooit schadelijk geweest om te blijven rijden. 

Als het waarschuwingslampje brandt, kan je gemiddeld nog 80 kilometer blijven rijden

Mark Pecqueur, docent Autotechnologie Thomas More Hogeschool

Je hoeft je dus geen zorgen te maken om nog te blijven rijden als het brandstoflampje gaat branden. Maar voor je eigen gemak en veiligheid is het toch aan te raden om te gaan tanken voor je helemaal stilvalt. De meeste auto’s geven al een schatting hoe ver je nog kan blijven rijden, al klopt die niet altijd heel nauwkeurig.

Het is ook afhankelijk van het automerk wanneer precies het lampje gaat branden. “Je kan ervan uitgaan dat je gemiddeld nog ongeveer 80 kilometer kan blijven rijden. Al is dat sterk afhankelijk van de rijomstandigheden en je rijstijl”, zegt Mark Pecqueur. 

Het is dus zeker niet zo dat je al moet gaan tanken voor het lampje begint te branden. Of dat je minstens een kwart van de tank moet volhouden. Rij gerust nog een beetje verder. Maar niet té lang. 

Meest gelezen