Wat moet u doen en vooral niet doen als u bij de vulkaan op Bali bent?

De nakende uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung op het Indonesische eiland Bali heeft meteen gevolgen voor de toeristen die daar zitten of naartoe willen. Dat uw vlucht geschrapt wordt, is vervelend, maar het echte gevaar kunt u vrijwel zeker vermijden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op dit ogenblik spuwt de Agung vooral een 4.000 meter hoge wolk van as uit die in de omgeving neervalt. Uit de buurt worden 100.000 mensen geëvacueerd en de internationale luchthaven Ngurah Rai van de hoofdstad Denpasar is gesloten. Dat heeft gevolgen voor 60.000 reizigers.

Blijf weg van de vulkaan

Het lijkt logisch, maar er zijn altijd ramptoeristen die een extra "kick" willen opdoen tijdens hun vakantie. U ziet wellicht niet elke dag een vulkaan uitbarsten, maar denk dan wel aan het gevaar. U moet zeker buiten de evacuatiezone van 10 kilometer rond de Agung wegblijven en absoluut de aanwijzingen van de lokale overheid en politie volgen.

Als u toch wil gaan kijken, hou er dan rekening mee dat de doorgaans toch al smalle en drukke wegen verzadigd gaan geraken met de duizenden geëvacueerde mensen, dieren en voertuigen. U zal misschien gemakkelijk naar de vulkaan geraken, maar er veel moeilijker weer weg.

Aswolken, modderstromen en lavastromen

Op dit ogenblik spuwt de Gunung Agung vooral as uit. Die slaat neer in de omgeving. Bij een zware uitbarsting zouden er zogenoemde pyroclastische wolken kunnen uitgestoten worden. Die gloeiende gassen met magma en as kunnen snelheden tot 850 kilometer per uur bereiken en als u in de buurt bent, hebt u geen schijn van kans om daaraan te ontsnappen.

Los daarvan kunnen hete lavastromen langs de hellingen naar omlaag komen. Een ander gevaar zijn "lahar", modderstromen van asse. Dat is vooral een risico nu het regenseizoen is op Bali. Herinner u dat er bij de vorige uitbarsting in 1963 meer dan duizend mensen zijn gedood op Bali.

U kan nog altijd weg, maar moet dat ook?

De luchthaven van Denpasar mag dan de belangrijkste toegangspoort zijn tot Bali, het is niet de enige. U kan nog altijd per ferry naar de naburige eilanden Lombok ten oosten van Bali of Java, ten westen ervan. Wel is zondag de luchthaven van Lombok ook gesloten.

Op Java is dat niet zo en de overtocht duurt bijna drie kwartier. Hou er wel rekening mee dat u wellicht in een gigantische file doorheen Bali naar de veerdienst in Gilimanuk moet. Aan de overkant zijn er op de kleine luchthavens van Banyuwangi en Malang weinig andere opties dan door even grote files naar steden zoals Yogyakarta en Surabaya te worstelen, maar dat zal nu nog meer dan anders tijdrovend en irritant zijn. Bovendien is het niet uitgesloten dat ook andere luchthavens gesloten zouden worden of dat luchtvaartmaatschappijen geen schade aan hun vliegtuigen willen en vluchten schrappen.

"Er zijn ergere plekken dan Bali, ook nu"

U moet ook niet weg van het eiland. De grote toeristische centra nabij Denpasar zoals Kuta en Seminyak liggen in het zuiden van Bali, op zo'n 75 kilometer van de Agung. Dat is een vrij veilige afstand, te meer daar de meeste wolken de andere richting uitgaan. In een uiterste geval en er as in de lucht hangt, zou u dan wel een mondmasker kunnen gebruiken, maar die zijn verkrijgbaar en worden uitgedeeld indien nodig. Een eventuele aardbeving is ook niet uitgesloten, maar op Bali is er weinig hoogbouw.

U kunt dus wellicht rustig op het strand van Kuta of op een terrasje met een biertje blijven zitten en zeker in het westen van het eiland bent u zo goed als volledig veilig. Niets houdt u tegen om te genieten van de unieke hindoecultuur, tempels of het natuurschoon waarvoor u tenslotte naar Bali gekomen bent, maar mijdt wel de Besakih-tempel op de flanken van de vulkaan. Of zoals een Vlaamse hoteluitbater vanochtend zei: "Er zijn slechtere plekken om vast te zitten dan Bali". Kortom, als u gewoon uw gezond verstand gebruikt, staat u slechts een enkele traumatische ervaring te wachten: vertrekken uit Bali en dat wordt nu enkele dagen uitgesteld.

Meest gelezen