site Miss Belgium

Bruin haar, groene ogen én een vliegbrevet: de Belgische Miss Universe Annette Duchâteau

Vannacht is de Zuid-Afrikaanse Demi-Leigh Nel-Peters tot Miss Universe gekroond. Maar ook wij hebben ooit een Miss Universe gehad: de goedlachse en glamoureuze Annette "Netta" Duchâteau. De naam zegt u wellicht niets, maar zij werd Miss België in 1930 én zelfs Miss Universe het jaar daarop. Of wat u nog niet wist over de voorlopig enige Belgische Miss Universe.  

Netta Duchâteau wordt in december 1910 geboren in Namen, in een welgestelde familie. Op de leeftijd van 3 jaar zou ze al deelnemen aan wedstrijden. In 1930 wordt voor het eerst Miss België georganiseerd. Netta stelt zich kandidaat: ze schrijft een brief en stuurt een foto mee. Haar troeven? Groene ogen, bruine haren, 1.70 meter en 58 kilogram. Ze wint onder het goedkeurende oog van juryleden als schrijver Stijn Streuvels en kunstenaar Albert Saverys.   

De titel van Miss België laat haar toe in Texas deel te nemen aan Miss Universe. Samen met haar moeder trekt ze zonder aarzelen de plas over. Ze moet met een medisch attest bewijzen dat ze de proeven fysiek aankan. Een van die proeven is de fameuze Street Parade waarbij de kandidates urenlang in badpak in een auto moeten zitten om zich voor te stellen. Netta (20) blinkt uit - ondanks dat ze geen Engels spreekt - en wint zowaar de verkiezing. Ze klopt tot ieders verbazing de blonde Miss Amerika, Ann Lee Patterson.

"Flashing" Netta gezicht van Belga-sigaretten

Netta wordt in de internationale pers als "flashing brunette" omschreven en geprezen om haar moedig karakter. Als 19-jarige haalt ze immers haar vliegbrevet in een wereld gedomineerd door mannen.

Netta is plotseling heel gegeerd: ze slaat tal van huwelijksaanzoeken af en keert netjes terug naar België om geld te verdienen als gezicht van allerlei producten, zoals tandpasta. Ze poseert gewillig voor de Belgische auto-industrie en krijgt daarvoor zelfs een Citroën cadeau. Netta wordt ook de muze van Lawrence Sterne Stevens wanneer hij het embleem voor sigarettenfabrikant Belga ontwerpt. Het wordt een logo met een ondeugend kijkende jongedame, met een ontstoken sigaret in de hand. En dat terwijl Netta totaal geen roker was.

Het mondaine Monaco

Netta probeert het ook als actrice en bemachtigt een rol in de film "Grains de beauté" van Pierre Caron. Maar een kassucces werd het niet. In 1932 haalt Netta nog eens de kranten met haar huwelijk met Henri Van Den Bossche en later de geboorte van zoontje Charles. Een scheiding volgt en Netta stort zich op theater, onder meer in Parijs tijdens de oorlog en in Brussel. In de jaren 60 is haar ster min of meer uitgedoofd. Netta's naam rolt niet meer over de tongen. Ze brengt nog enige tijd door in het mondaine Monaco en sterft op 83-jarige leeftijd.

Meest gelezen